Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Se poate spune că folclorul este totalitatea creațiilor și manifestărilor artistice aparținând culturii spirituale: literatură și muzică populară, dans popular, obiceiuri și tradiții populare românești, toate acestea încercând să le promovăm în rândul preșcolarilor, prin toate activitățile desfășurate în procesul instructiv-educativ.

Acum, mai mult ca niciodată, este necesară promovarea valorilor și tradițiilor, deoarece observăm cu ușurință dependența copiilor de magia telefonului, televiziunilor care promovează nonvalori, stereotipuri comportamentale, în detrimentul frumuseții și valorilor poporului nostru.

Pe parcursul desfășurării activităților specifice educației timpurii am identificat numeroase oportunități de valorificare a tradițiilor si folclorului neamului românesc.

Tuturor ne stau la îndemâna proiectele tematice despre tradiții și obiceiuri românești realizate de sine stătător- Sărbători de iarnă, Poveste unei ii, Paștele la români sau ca subteme ale altor proiecte tematice proiectate în dezvoltarea temelor anuale: Cine sunt, suntem?; Cine si cum planifica/organizează o activitate?; Când, cum si de ce se întâmpla?; Cu ce si cum exprimam ce simțim?.

O altă oportunitate o reprezintă implicarea părinților în alegerea implementării la grupă a unor opționale ca: Dans popular, Scenă mică, actori mari!, Povești românești. Desfășurarea acestor opționale reflectă preocuparea sistemului educațional pentru promovarea tradițiilor și valorilor culturale românești, inițiativă apreciată de părinți prin alegerea desfășurării acestora.

Vizitele la muzee sau expoziții de artă populară românească dau copiilor posibilitatea să descopere elemente ale culturii noastre, să admire portul național in contexte variate. O soluție de compromis pentru a participa la diferite expoziții organizate în țară o reprezintă tururile virtuale ale muzeelor sau galeriilor.

Activitățile extrașcolare desfășurate în cadrul instituției sau in parteneriat cu alte instituții școlare sau alte instituții ale comunității locale o varietate de oportunități de a păstra tradiții, de a promova valori ale românilor: 1 Decembrie, Crăciunul, Mica Unire, Paști marcarea scriitorilor, artiștilor români și cunoașterea operelor acestora, promovarea costumului național românesc. „De la bunici adunate și la grădiniță date”-șezători folclorice unde creația literară populară poate fi prezentată foarte variat prin: cântece, recitare, dansuri, strigături, ghicitori, proverbe.

Prin proverbe și zicători putem educa copiilor preșcolari valori morale ca: cinstea, hărnicia, modestia, munca, dragostea de țară, credința, respectul în cadrul unor concursuri desfășurate la nivelul grupei sau în cadrul grădiniței.

Valorificând frumusețea tradițiilor și obiceiurilor populare în cadrul serbărilor reușim să înfrumusețăm viața copiilor, îi ajutăm să cunoască și să perpetueze tradițiile românești și rolul important pe care-1 au în viața oamenilor, modul cum aceste tradiții au dăinuit peste timp. Prin conținutul serbărilor îi ajutăm pe copii să înțeleagă mesajul și conținutul acestor obiceiuri populare, adaptându-le particularităților de vârstă și aptitudinilor artistice individuale.

Cu acest prilej introducem copiii într-o lume frumoasă a cântecului, dansului, poeziei, poveștilor, glumelor, proverbelor, zicătorilor și strigăturilor a unor evenimente tradiționale – Crăciunul, Paștele, Moș Nicolae etc. – copiii având posibilitatea să cunoască frumusețea și bogăția folclorului, diversitatea tradițiilor și obiceiurilor românești, armonia limbii române.

Serbările pot fi o sursă de bucurii și satisfacții care creează copiilor o stare de bună dispoziție favorabilă dezvoltării personalității. Copiii trebuie să interpreteze diferite roluri: cântăreț, dansator, povestitor, creator de obiecte artizanale, formându-și sau perfecționându-și o serie de abilități artistice.

Tradițiile, obiceiurile, portul și folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor facându-1 unic, statornic și nemuritor în ciuda scurgerii timpului. Ele sunt documente grăitoare, privind istoria și cultura tuturor popoarelor, acestor locuri. Imensul tezaur folcloric constituie o componentă valoroasă, o moștenire de preț, pentru toți cei care trăiesc și viețuiesc pe acest pământ. Această moștenire trebuie dusă mai departe, pentru că un popor trebuie să trăiască prin ceea ce lasă copiilor.

 

Bibliografie:

Marian, Florea, Simeon: Sărbătorile la români, București, Editura Fundației Culturale Române,1899.
Pop, Mihai; Ruxăndroiu, Pavel: Folclor literar românesc, București, Editura Didactică și

  • avatarPublicat de:
    Mitroi Florentina Nicoleta

    Profesor înv. preșcolar, la Școala Gimnazială „Dimitrie Grecescu”, Drobeta Turnu Severin.