Într-o lume în care informația însemnă cunoaștere ne propunem să acumulăm cât mai multe resurse educaționale, informație și inovație din domeniul învățământului preșcolar, primar, gimnazial, liceal și universitar care să poată fi accesată și utilizată liber, în regim de resursă educațională deschisă (RED) de către profesori, elevi, studenți și toți cei interesați de acest domeniu.
Freepedia Edu a luat ființă în anul 2014, cu un proiect pilot, care odată cu trecerea timpului a evoluat într-un proiect de echipă și s-a transformat într-un website de nișă cu un profil bine conturat în domeniul educației preuniversitare. În jurul platformei s-a coagulat o echipă de profesori din Alba Iulia, care au devenit nucleul colectivului de redacție. Ulterior totul a evoluat la o echipă extinsă cu colaboratori din toată țara, care au avut și au o contribuție importantă la realizarea acestui proiect. Începând cu anul 2022 titlul (numele) website-ului s-a modificat din Freepedia în Freepedia Edu, noul titlu definind mai corect profilul și misiunea noastră.
Progresul tehnologic și social al secolului XXI i-a determinat pe oameni să utilizeze tot mai puțin cartea și informația tipărită pe suport fizic. În acest context încercăm să fim proactivi și să ne adaptăm prezentului. Am dezvoltat această platformă educațională în speranța că va aduce o contribuție reală la procesului de învățământ în mediul virtual.
Publicația educațională Freepedia Edu, identificată cu codul ISSN 2821-725X ISSN-L 2821-725X, înregistrată la Centrul Național ISSN Biblioteca Națională a României, se adresează cadrelor didactice din învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal, universitar și nu în ultimul rând elevilor și studenților. Suntem o echipă care ne-am propus să promovăm inovațiile, schimbul de experiență, exemple de bune practici și metodele avangardiste din tehnica predării în învățământul preuniversitar, de asemenea publicăm și materiale din cadrul învățământului universitar. Continuăm să credem în efortul colectiv și în gestul onest și responsabil de a pune umărul la creșterea calității sistemului de învățământ în ansamblul său. Dorim să contribuim la crearea unui mediu favorabil de dezvoltare intelectuală pentru beneficiarii noștri direcți copiii preșcolari, elevi și studenți. În același timp dorim să fim o platforma de informare pentru colegii noștri profesori și nu în ultimul rând pentru beneficiarii sistemului de învățământ elevi, studenți și părinți.
Prin intermediul platformei Freepedia Edu veți putea accesa articole despre învățământul preuniversitar și universitar. Elevii vor găsi mini articole de genul cultură generală sau mini articole de genul răspuns la lecție, ușor de citit și de ținut minte. Profesorii vor găsi articole educaționale, referate, metode, aplicații didactice și își vor putea împărtăși experiența profesională. Studenții vor beneficia de experiența și materialele publicate de profesori sau de către alți studenți colaboratori ai platformei Freepedia Edu. Acest tip de abordare fiind considerată un real schimb de experiență benefic pentru toți cei implicați având ca obiectiv principal implementarea unui proces modern de informare și de formare profesională.
Dorim să aducem o contribuție reală la creșterea calității actului didactic și a procesului de învățământ în ansamblul său. În acest context oricine își poate aduce contribuția la îmbogățirea bazei noastre de date. Totodată orice persoană poate folosi conținuturile publicate în scopul perfecționării sau documentării personale cu respectarea termenilor și condițiilor de utilizare a site-ului. Informațiile pot fi utilizate în regim de resursă educațională deschisă (RED) de către orice persoană fizică, cu condiția de a nu folosi conținuturile și informațiile publicate de platformă pentru a obține profit sau pentru a beneficia de avantaje materiale.
Publicația este recunoscută la nivel național și internațional, dovadă sunt legăturile de pe numeroase website-uri educaționale din țară și străinătate care fac trimiteri către platforma Freepedia Edu. Platforma web a fost realizată și este menținută cu fonduri proprii, nu a primit niciodată sponsorizări sau fonduri de la instituții, firme, persoane fizice sau orice alt fel de entitate. Toți membrii redacției implicați în proiect, desfășoară această activitate din pasiune cu onestitate, benevol și gratuit.
Freepedia Edu este platformă web cu infrastructură IT proprie, NU utilizăm severe virtuale sau host-uri închiriate. Platforma deține o infrastructura hardware și software proprie, avem implementate sisteme complexe pentru protejarea datelor, conținutului, anti-copiere, sisteme de backup a datelor și sisteme de redundanță energetică. Investiția până în prezent fiind de aproximativ 15.000 euro, aici nefiind luată în considerare plata facturilor la energia electrică.
Am făcut acest efort din pasiune și din credința sinceră că prin acest gest onest, putem să aducem o mică contribuție la creșterea calității actului didactic și a învățământului în ansamblul său. Nu ne-am propus să fim o „tiparniță” de adeverințe sau diplome, din acest motiv suntem poate mai selectivi în publicarea conținuturilor. Interesul nostru este să avem un conținut de calitate și dacă se poate, cât mai integru. Fiecare material are o pagină web dedicată (HTML), la care un redactor lucrează cel puțin 15-30 minute, se verifică materialul, se transpune conținutul în cod HTML, se optimizează conținutul și se creează link-uri și tag-uri optimizate pentru motoarele de căutare (SEO).
Desigur că nu putem mulțumi pe toată lumea... Cei care consideră că ne fac o favoare publicând pe platforma noastră sunt într-o mare eroare, le spunem doar atât: Faptul că puteți să publicați gratuit pe platforma Freepedia Edu, este un privilegiu pe care noi vi-l acordăm, fără să beneficiem de niciun avantaj. Singura noastră motivație este speranța că materialele pe care le publicați vor aduce plus valoare sistemului educațional.
Publicația este deschisă colaborării cu orice persoană fizică sau juridică prin promovarea și publicarea pe site de conținut sau articole trimise de către aceștia spre publicare. Colectivul de redacție poate fi contactat prin intermediul poștei electronice la adresa de mail:
Freepedia Edu este o publicație educațională, independentă, care promovează accesul liber la informație și nu este afiliată nici unei entități juridice, politice, economice, religioase sau de orice altă natură.