Geografie
- Detalii
- Autor: Savin Liliana Olea
- Categorie: Geografie
Printre locurile inedite din Dobrogea se află insula Popina. Situată în apropierea locului unde m-am născut (Lacul Razim), am crescut și trăiesc în prezent (localitatea Sarichioi, județul Tulcea) mi-a înlesnit să efectuez observații și comparații pe o perioada de timp, posibilitățile de deplasare spre insulă fiind lesnicioase pe apă. În cadrul cercetării au fost urmărite procesele și formele de relief de pe insulă și din zona țărmului înalt și jos (în raport cu modificarea direcției și intensității valurilor), fenomenele fenologice ale elementelor predominant stepice, aspecte privind pasajul și cuibăritul păsărilor, pentru care de altfel insula a fost declarată rezervație și SIT RAMSAR.
Insula Popina este nelocuită și reprezintă una din cele trei insule stâncoase situate în lacul Razim, poate una dintre cele mai reprezentative popine din țară.
După Ion Simionescu (1928) „Popine sunt multe. Nu e doar un nume propriu, ci dat oricărui dâmb răzleț, rămas din alte forme dispărute. Popina Razelmului este unică: le întrece pe toate. În mijlocul apei, mângâiată de vânt și de tovărășia păsărilor, stă mărturie de prefacerile vremii.”
Insula are o formă evident alungită, orientată dinspre NE spre SE, ridicată deasupra nivelului lacului până la 47,9 m, cotă ce o face vizibilă pe timp senin, cu claritate atmosferică, aproape din orice loc al Razimului și cu atât mai mult din zona mai înaltă a câmpiei litorale dobrogene.
- Detalii
- Autor: Silviu V.
- Categorie: Geografie
Cea mai mare groapă abisală de pe glob se numește Groapa Marianelor, este localizată în depresiunea Marianelor care se întinde pe o lungime de 1800 km. Groapa Marianelor este situată în regiunea Melanesia din Oceanul Pacific, în vecinătatea insulelor Mariane și la aproximativ 2.000 kilometri de insulele Filipine, aici a fost înregistrată (măsurată) cea mai mare adâncime din lume care este de peste 11 km sub nivelul mării, fiind și cea mai mare adâncime oceanică.
Adâncimea cea mai mare a fost înregistrata în anul 1957 de nava științifică „Viteazul”, când a fost măsurata o adâncime de 11.034 metri în locul numit Golul Marianelor (Mariana Hollow). Adâncimea maximă cunoscută este de 10.994 metri în locul numit Challenger Deep, datorită presiunii ridicate, temperaturii variabile și a densității apei care la 11.000 de metri este cu 4,96% mai mare, instrumentele de măsură nu pot determina cu precizie adâncimea, de exemplu: sonarul Simrad EM120 cu care sau efectuat măsurătorile în 2009 a avut o marjă de eroare de +/- 22 de metri.
- Detalii
- Autor: Silviu V.
- Categorie: Geografie
Cel mai lung pod rutier din lume a fost inaugurat la 24 octombrie 2018 în Asia de Sud-Est, fiind și cel mai mare pod maritim din lume deoarece traversează o parte din Marea Chinei de Sud, prin zona estuarului fluviului Zhujiang.
Podul are o lungime de 54,71 kilometri, lățimea de 34 metri și un un tunel subacvatic lung de 6,7 kilometri. La construcția lui s-au folosit peste 420.000 tone de oțel, a fost proiectat să facă față unui cutremur de 8 grade pe scara Richter, unor furtuni tropicale unde viteza vântului poate atinge 200 km/h sau coliziunilor accidentale cu nave maritime care au un tonaj până la 300.000 de tone. Tunelul subacvatic al podului face legătura între două insule artificiale care au fiecare o suprafață de 100.000 m2, acesta a fost realizat prin asamblarea sub apă a 33 de module din oțel și beton, fiecare modul cântărind 80 de tone.
Construcția podului Hong Kong - Zhuhai - Macao a durat nouă ani, acesta dispune de șase benzi de circulație câte trei pe fiecare sens, patru tuneluri, dintre care unul este subacvatic și patru insule artificiale.
- Detalii
- Autor: Silviu V.
- Categorie: Geografie
Lacul care deține atât recordul de cel mai adânc lac din lume, cât și recordul de lacul cu cea mai mare suprafață de apă dulce este lacul Baikal din Rusia. Lacul este situat în sudul Siberiei, a luat naștere într-o falie tectonică care a început să se formeze în urmă cu aproximativ 24 milioane de ani, fiind alimentat cu apă dulce de 336 de râuri care își varsă apele în el. Lacul Baikal are o suprafață de peste 31.000 de km². Adâncimea maximă măsurată a fost de 1637 metri, aceasta fiind cea mai mare adâncime de apă dulce de pe Terra. Lacul deține 23% din rezervele de apă dulce ale planetei. Perimetrul țărmului este de peste 2000 de kilometri. Singurul râu care izvorăște din lacul Baikal este Angara, care este afluentul fluviului Enisei.
Lacul Baikal deține o floră și o faună unică datorită izolării sale față de ocean cum ar fi foca de Baikal (nerpa) care este o specie unică în lume aceasta putând atinge vârsta de 56 de ani și care trăiește numai aici. Majoritatea speciilor de pești, moluște și crustacee acvatice din lacul Baikal sunt specii endemice.