Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Ghid de publicare

Publicarea și redactarea pe suport electronic de tip pagină web, pe scurt publicarea pe website, este guvernată de regulile spațiului online (internet) care diferă față de redactarea (scrierea) unei lucrări în Microsoft Word sau în orice alt editor instalat pe computer. Aceste reguli sunt impuse de limbajul de programare web HTML (HyperText Markup Language) și de algoritmii motoarele de căutare, ca de exemplu: Google, Bing, DuckDuckGo, Yahoo etc.

Prin acest „ghid” încercăm să venim în ajutorul autorilor de conținut și să lămurim aceste aspecte, să aducem clarificări la condițiile de publicare ale publicației Freepedia Edu.

 

Titlul articolului

Titlul trebuie să releve și să definească conținutul materialului. Titlul articolului nu trebuie să depășească 60 de caractere, fiind incluse și spațiile goale (spațiul dintre cuvinte).

Nu poate fi format din mai multe propoziții și în niciun caz nu poate fi de mărimea unei fraze. Dacă nu se poate pune un titlu de maxim 60 de caractere, atunci se pune un titlu sugestiv și se adaugă un subtitlu care să definească mai bine subiectul și conținutul materialului care se dorește a fi publicat.

Titlul materialului trebuie să fie specific, să releve conținutul, nu sunt acceptate materiale cu titluri generaliste: Referat, Studiu de caz, Studiu de specialitate, Exemplu de bune practici, Bune practici, Eseu, etc.

 

Redactarea conținutului

Lucrările (materialele) vor fi redactate în limba română, cu diacritice și cu respectarea regulilor gramaticale, de punctuație și ortografie, în format electronic Word (*.doc, *.docx) sau compatibil.

Alinierea conținutului la stânga cu distanțe normale de un caracter între cuvinte. Redactarea și alinierea textului (scrisului) trebuie să fie ca și cum ați scrie dvs. pe un caiet. În partea dreaptă a documentului textul nu trebuie să fie aliniat cu marginea documentului.

Nu aliniați textul stânga-dreapta, mai precis nu întindeți textul (scrisul) pe toată pagina documentului. Spre exemplificare: paginile web de pe Freepedia Edu au conținutul aliniat corect, la stânga.

Folosirea caracterelor care nu sunt specifice limbii române este recomandat pe cât este posibil să fie evitată. De exemplu, lucrările în care este folosit caracterul backslash „ / ” pentru suplinirea virgulei sau a cuvintelor „și” ori „sau”, nu sunt acceptate deoarece în limba română scrisă acest caracter nu are această funcționalitate.

Conținutul va fi redactat sub formă de articol, publicistic, cu introducere, cuprins și încheiere. Articolul va fi redactat coerent și cursiv, nu se repetă aceiași idee sau sintaxă în fiecare paragraf, deoarece motoarele de căutare vor sesiza acest aspect și vor penaliza articolul în cauză, deci implicit și publicația noastră.

Lucrările care se termină brusc fără o încheiere sau concluzie, lucrările care se termină cu o listă sau o enumerație, nu sunt acceptate.

Materialele care conțin tabele sunt acceptate doar dacă numărul de cuvinte din tabele este de maxim 35% din numărul total al cuvintelor din material. Mai exact, textul (conținutul) din tabel trebuie să se sprijine pe restul articolului și nu invers.

Materialele cu caracter didactic trebuie să fie descriptive, nu se folosesc în mod excesiv marcatorii, enumerările sau liniuțele care să enumere idei sau cuvinte. Cu alte cuvinte, conținutul materialului nu trebuie să aibă un aspect schematic al unui plan de idei sau al unui proiect didactic în forma lui brută. Materialele se vor axa pe procesul didactic-pedagogic sau instructiv-educativ.

Studiile de specialitate: Dacă materialul dvs. are cel puțin această structură, poate fi considerat un studiu de specialitate:

  • să definească obiectul studiului,
  • să descrie cadrul științific al studiului (opțional),
  • să menționeze obiectivele studiului,
  • să menționeze metodele de studiu,
  • la final să arate rezultatele sau concluziile studiului.

Imaginile de conținut, sunt imagini care însoțesc conținutul, formatul acceptat este *.jpg, *.jpeg și *.png. Imaginile se trimit separat prin mail împreună cu materialul care se dorește a fi publicat.

Folosirea de imagini sugestive este benefică deoarece face articolul mai vizibil și atractiv, iar motoarele de căutare (Google, Bing, DuckDuckGo etc.) „apreciază” acest tip de conținut, făcând articolul mult mai vizibil în rezultatele căutărilor. Imaginile vor respecta normele din legislația națională și europeană cu privire la drepturile de autor (copyright) și Protecția datelor cu caracter personal (GDPR).

Imaginile create cu diferite programe de editare (ex: Microsoft Word, Libre Office etc.), care sunt incluse în document, trebuie evitate deoarece transpunerea lor pe website în limbaj HTML este dificilă sau chiar imposibilă în unele cazuri.

Citarea, dacă există citate din alte surse, site-uri, cărți, reviste, lucrări scrise sau orice altă sursă sau resursă, autorii au obligația să folosească ghilimelele „românești”, să specifice în paranteză autorul și anul publicări, conform normelor de citare standardizate, la bibliografie se va specifica autorul, titlul lucrării, editura și anul.

Conținutul duplicat, reprezintă conținutul (materialul) pe care autorul l-a mai publicat și pe alt website. Nu se publică conținutul duplicat, deoarece motoarele de căutare penalizează website-urile care practică această procedură prin neindexarea conținutului și penalizarea site-ului în rezultatele căutărilor.

Domeniul de aplicabilitate este obligatoriu să fie specificat, deoarece unele conținuturi se pot aplica la discipline sau clase diferite (ex: cultură generală; învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal sau universitar; educație incluzivă; creație literară; geografie etc.).

 

Bibliografia

Materiale de specialitate este obligatoriu să conțină o minimă bibliografie, aceasta se va redacta (amplasa) la sfârșitul materialului, conform normelor standardizate. Excepție de la regulă fac materiale care sunt creații proprii și sunt elaborate integral de autor (ex: creațiile literare).

Fișierul Word nu trebuie să conțină în subsolul paginilor note bibliografice, toate referințele bibliografice se vor edita la sfârșitul materialului la bibliografie.

Exemple orientative de stiluri bibliografice standardizate

 

Notă: Aceste stiluri de citări bibliografice NU au caracter obligatoriu.

Stil uzual: Astfel, Marcel Brion precizează că „prin însăși universalitatea sa, fantasticul este un fenomen mai greu de explorat,”. (Marcel Brion, 1970, pag. 5)

Bibliografie:
Brion, Marcel, Arta fantastică. Editura Meridiane, București, 1970.
Numele autorului, Primul prenume, Al doilea prenume, Titlul cărții. Editura, Locul apariției, Anul apariției. 

Stilul APA: Conform lui Alois Gherguț „profesorii din școala specială beneficiază de posibilități de predare mult mai largi”. (Gherguț, 2000)

Bibliografie (Stilul APA):
Gherguț, A. (2000). Psihopedagogie specială. Iași: Ed. Polirom.
Numele autorului, Prima inițială. A doua inițială. (An). Titlul cărții. Locul apariției: Numele Editurii. 

Stilul Chicago: Conform lui Alois Gherguț „profesorii din școala specială beneficiază de posibilități de predare mult mai largi”. (Gherguț 2000)

Bibliografie (Stilul Chicago):
Gherguț, Alois. 2000. Psihopedagogie specială. Iași: Ed. Polirom.
Numele autorului, Primul prenume. Al doilea prenume. (An). Titlul cărții. Locul apariției: Numele Editurii. 

Stilul MLA: Conform lui Alois Gherguț „profesorii din școala specială beneficiază de posibilități de predare mult mai largi”. (Gherguț)

Bibliografie (Stilul MLA):
Gherguț, Alois. Psihopedagogie specială. Iași: Ed. Polirom, 2000.
Numele autorului, Primul prenume, Al doilea prenume. Titlul cărții. Locul apariției: Numele Editurii, (An).

 

Exemple de citări (bibliografice) online

 

Stil uzual (surse citate de pe internet): Băleanu Carmen spunea: „Astfel, el traduce tocmai groaza în fața distrugerii ordinii universului atât de greu stabilite.” (Băleanu, 2024)

Bibliografie web:
Băleanu, C. M. (2024). Ipostazele conceptului de fantastic. Freepedia Edu, online. Disponibil la: https://edu.freepedia.ro/ipostazele-conceptului-de-fantastic (accesat la 06.04.2024).
Numele autorului, Prenumele - inițiala. Al doilea prenume - inițiala. (Anul publicării). Titlu articol, [Tipul publicației]. Disponibil la: [URL] (accesat la data). 

Stilul APA (surse citate de pe internet): Băleanu Carmen spunea: „Astfel, el traduce tocmai groaza în fața distrugerii ordinii universului atât de greu stabilite.” (Băleanu, 2024)

Bibliografie web (Stilul APA):
Băleanu, C. M. (2024, 01 30). Ipostazele conceptului de fantastic. Accesat pe 06.04.2024, de pe Freepedia Edu: https://edu.freepedia.ro/ipostazele-conceptului-de-fantastic .
Numele autorului, Prenumele - inițiala. Al doilea prenume - inițiala. (data publicări). Titlu articol. Accesat la (data accesării: ziua/luna/anul), Nume website: [URL], cheie (dacă există).

 

Fotografia de profil

Fotografia de profil, reprezintă imaginea autorului, acesta se vizualizează la finalul articolului în caseta care conține numele autorului. Fotografia se va afișa la Rubrica de Autor, pentru fiecare articol publicat. Dimensiunea de minim 480 x 480px, format *jpg., se trimite prin mail o singură dată. Fotografia de profil se publică numai dacă autorul de conținut a bifat această opțiune în Acordul de publicare.

 

Informații despre conținut și autor

În materialul trimis spre publicare se specifică domeniul de aplicabilitate al materialului și numele autorului.

Opțional dacă se dorește eliberarea unei adeverințe de publicare se vor edita datele necesare pentru eliberarea adeverinței.

  1. Autori de conținut: vor specifica în materialul trimis spre publicare titlul articolului, numele și prenumele, date opționale pe care autorul le consideră necesare a fi înscrise în adeverința de publicare și domeniul de aplicabilitate al conținutului.
  2. Autori Cadre didactice: vor specifica în materialul trimis spre publicare titlul articolului, numele și prenumele, specialitatea și unitatea de învățământ, localitatea, județul (sectorul) și domeniul de aplicabilitate al conținutului.

 

Acordul de publicare

Acordul de publicare va fi completat olograf (scris de mână), scanat la un scaner sau la o imprimantă multifuncțională, în format PDF (*.pdf). Documentul se va trimite împreună cu materialul care se dorește a fi publicat, la adresa de e-mail a redacției.

Demo acord publicare
Vizualizare (demo): Acord de publicare scanat

De ce este necesar Acordul de publicare?

  • Reprezintă acordul autorului pentru publicarea conținutului (materialului) trimis la redacție.
  • Reprezintă asumarea răspunderii autorilor pentru materialele, articolele sau imaginile pe care aceștia le publică.
  • Certifică faptul că dvs. ați publicat conținutul și nu o altă persoană, care la un moment dat poate revendica abuziv dreptul de autor asupra conținutului.
  • Pentru protejarea intereselor noastre legitime, inclusiv a intereselor legitime ale autorilor de conținut sau a unor terțe părți, în conformitate cu legile în vigoare.
  • Pentru respectarea legislației naționale și europene cu privire la Protecția datelor personale și GDPR (General Data Protection Regulation).

De ce acordul de publicare trebuie să fie scanat?

Acordul de publicare trebuie scanat la scaner (copiator, imprimantă multifuncțională etc.) direct în format  PDF (*.pdf) deoarece prin intermediul metadatelor pe care fișierul (*.pdf) le conține se poate identifica:

  • Data la care fișierul a fost creat.
  • Dispozitivul care a creat fișierul, tipul, marca și modelul dispozitivului.

Informațiile conținute de către metadate, dovedesc faptul că fișierul (Acordul de publicare) a existat la momentul publicării în format fizic și datele pe care acesta le conține sunt autentice.

De ce nu sunt acceptate documentele fotografiate sau procesate (convertite) cu aplicații software?

  • Documentele fotografiate nu au valoare justificativă și pot fi modificate (falsificate) prin diverse mijloace.
  • Documentele procesate (convertite) cu aplicații software nu mai conțin metadate sau au metadatele modificate, fapt care anulează autenticitatea documentului.
  • Documentele „scanate” cu telefonul nu sunt acceptate deoarece: în realitate sunt fotografii care sunt transformate cu aplicația telefonului în format PDF.

Pentru exemplificare atașăm un Acord de publicare, completat și scanat corect:

Nu sunt acceptate:

  • documentele fotografiate sau „scanate” cu telefonul sau procesate (convertite) cu aplicații software, ca de exemplu: iText , Haru Free PDF , CamScanner , Microsoft Word , PDFill PDF , iLovePDF etc.
  • Acordurile de publicare care: nu sunt scanate la un dispozitiv de scanare, nu sunt completate corect, nu au un aspect lizibil, prezintă malformații, nu sunt scanate integral sau care au fundalul colorat.

Aspectul scanat al Acordului de publicare, este absolut necesar să fie identic cu documentul original (copie xerox), deoarece în cazul, în care documentul este solicitat de autorități, acesta este listat un format fizic.

Recomandare: Dacă nu aveți acces la scaner sau nu aveți abilități pentru operarea unui dispozitiv de scanat, vă recomandăm să apelați la un „Centru de Copiere (Xerox)”. Solicitați operatorul centrului să vă trimită fișierul PDF (acordul scanat), la adresa dvs. de mail sau descărcați fișierul un dispozitiv de stocare (memorie flash/usb, telefon etc.).

Verificarea conținutului

Redacția analizează conținuturile din punct de vedere ortografic, gramatical, coerența textului și a ideilor.

Redacția NU verifică conținuturile științifice, toată responsabilitatea pentru corectitudinea și exactitatea acestor conținuturi revine exclusiv autorilor.

Verificarea originalității conținuturilor se face pentru toate materialele trimise spre publicare fără excepție. Niciodată nu acuzăm pe nimeni de plagiat, noi doar constatăm conținutul preluat din alte surse, cu ar fi website-uri, resurse deschise, publicații online și offline etc. Se consideră conținut preluat și propriul conținut (conținut duplicat), dacă acesta a fost deja publicat.

Suntem conștienți că multe exprimări sunt stereotipice și specifice unui domeniu și că multe expresii sunt consacrate. În acest context, dacă se constată un procent mai mare de 10% conținut preluat din alte surse oricare ar fi ele, materialul este respins de la publicare.
Verificare materialelor se face prin intermediul platformelor specializate (online).

 

Adresa de mail

Adresa de mail de la care se trimit materialele spre publicare trebuie să aparțină autorului de conținut. Aceasta trebuie să fie identică cu adresa de mail specificată în Acordul de publicare. Nu se acceptă materiale trimise spre publicare pentru mai mulți autori de conținut de la o singură adresă de mail.

NU se trimite mesaj de confirmare pentru primirea materialelor trimise spre publicare. Simplu fapt că nu primiți niciun mesaj de eroare din partea provider-ului dvs. de mail (Yahoo Mail, Gmail, Microsoft Outlook etc.), însemnă că redacția a primit mail-ul pe care dvs. l-ați trimis.

 

Avantajele publicări pe pagină web dedicată

Diferența dintre platforma Freepedia Edu și alte așa zise platforme educaționale cu simpozioane și nume pompoase, care publică prin intermediul unui fișier PDF, sute de articole, pe care nu le vede și nu le găsește nimeni niciodată. Constă în avantajele și beneficiile pe care le oferă o pagină web dedicata:

  1. accesarea directă a articolului;
  2. vizibilitatea articolului și-a autorului pe internet și în indexul motoarelor de căutare;
  3. promovarea autorului și a articolului în mediul online;
  4. posibilitatea distribuirii articolului pe rețelele sociale;
  5. distribuirea prin intermediul link-ului dedicat al articolului pe alte website-uri (platforme) educaționale;
  6. posibilitatea citării și crearea de referințe bibliografice către articolul dvs.
  7. publicarea articolelor educaționale este gratuită.

Toate aceste avantaje vin cu un mic sacrificiu din partea autorilor de conținut, în sensul că trebuie să se aplece mai atent asupra materialului pe care doresc să-l publice. Să încerce să creeze un conținut cât mai original, interesant și atractiv pentru publicul care accesează articolul.

 

Considerații generale

Nu suntem un furnizor de certificări sau adeverințe, suntem și dorim să fim în continuare un furnizor de conținut integru și de calitate, motiv pentru care Freepedia Edu pune un accent deosebit pe calitatea materialelor pe care le publică. Primează întotdeauna calitatea și nu cantitatea materialelor.

Nu specificați în materialul trimis sau Acordul de publicare funcția dvs. ca de exemplu, director, inspector, manager, administrator etc., acest aspect este irelevant în procesul de aprobare a materialului la publicare. Singurul aspect care contează este conținutul materialului.

Încercăm în permanență să avem relații corecte și amiabile cu toți autorii de conținut, printr-un limbaj profesionist și la obiect.

Redacția își rezerva dreptul de a refuza de la publicare materialele pe care le consideră nepotrivite sau incompatibile cu scopul sau menirea acestei publicații.

Publicația Freepedia Edu este menținută și întreținută din fonduri proprii, fără se beneficieze de vreo sponsorizare sau orice alt fel de venit, este recunoscută la nivel național și internațional, dovadă sunt legăturile de pe numeroase website-uri educaționale din țară și străinătate care fac trimiteri către platforma Freepedia Edu. Toți redactorii și recenzorii noștri sunt voluntari făcând această muncă cu pasiune și onestitate.

  • Redacția Publicat de:
    Redacția,
    Freepedia Edu