Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre inteligenta emoțională. De pildă, s-a descoperit faptul că persoanele care au o inteligenta emoțională ridicată se descurcă mai bine în viață și își ating mai ușor scopurile. De asemenea aceste persoane relaționează mai armonios cu ceilalți și au capacitatea de a-i convinge pe ceilalți. Ele par să se bucure mai mult de viață, și îi ajută și pe ceilalți să facă același lucru. Ce zici, ți-ar plăcea ca tu și copilul tău să aveți o inteligenta emoțională ridicată?

Vestea bună este că oricare dintre noi ne putem dezvolta inteligența emoțională. Există nenumărate feluri prin care putem să realizăm acest lucru. Poate că ești nerăbdător să afli modalități concrete de dezvoltare a inteligenței emoționale, însă cred că este important ca mai întâi să afli mai multe despre ea. Cu cât o vei înțelege mai bine, cu atât vei putea găsi mai ușor propriile tale modalități de dezvoltare a inteligenței emoționale.

În esență, inteligența emoțională înseamnă două lucruri, a fi într-un bun contact cu noi înșine și a avea relații satisfăcătoare cu ceilalți.

 

A fi în contact cu noi înșine:

Să ne cunoaștem propriile emoții. Adică să putem identifica emoțiile pe care le trăim, să le putem denumi, și mai ales să le acceptăm așa cum sunt ele: pozitive sau negative, plăcute sau dureroase. Contactul cu propria persoană se referă și la cunoașterea propriilor nevoi, dorințe, și impulsuri, precum și determinarea cauzelor ce duc la apariția lor.

Să putem controla felul în care ne manifestăm emoțiile. Indiferent ce emoții simțim, trebuie să știm cum să le exprimăm în funcție de situație. A ne controla emoțiile nu înseamnă a le bloca, ci a le putea stăpâni, cât timp păstrăm contactul cu ele.

Să ne putem motiva pentru a atinge un scop. Emoțiile sunt un mare rezervor de energie, dacă știm cum să le direcționăm și să le punem în slujba rațiunii. A urmări un scop presupune efort, renunțare la plăcerile imediate, uneori și frustrare, dezamăgire, durere. De aceea este important să nu ne lăsăm disturbați de emoțiile neplăcute care pot apărea pe parcurs.

 

A avea relații satisfăcătoare cu ceilalți presupune:

Să fim empatici. Empatia se referă la a-i înțelege pe ceilalți, a rezona la emoțiile lor, și a-i putea trata conform nevoilor lor emoționale. A fi empatic înseamnă să putem privi viata din perspectiva celuilalt, fără ca acest lucru să însemne neapărat că suntem de acord cu el (poți fi empatic cu un criminal, adică să înțelegi cum a ajuns așa, fără să fii însă de acord cu el).

Să învățăm să relaționăm eficient adică să știm să comunicăm autentic, să cerem ajutorul și părerea celorlalți când avem nevoie, precum și să găsim puncte de legătură cu ceilalți.

Să îi putem conduce pe ceilalți presupune să știi cum anume să îi mobilizezi pe ceilalți astfel încât să accepte propunerile tale. Acest lucru înseamnă să ai capacitatea de a-i convinge cu ideile tale, să știi cum să-ți expui propriul punct de vedere, dar și să știi ce vor ceilalți, ca să știi ce să le oferi.

Dezvoltarea inteligenței emoționale presupune să fim cât mai conștienți de emoțiile pe care le experimentăm în fiecare moment. Să ne acceptăm emoțiile așa cum sunt ele (mai ales pe cele negative și dureroase). Să învățăm să ne exprimăm emoțiile în mod adecvat, fără să ne lăsăm conduși de ele. Să păstrăm contactul cu propriile emoții chiar dacă mediul în care trăim nu le acceptă (și chiar dacă nu avem voie să le manifestăm). Să ne perfecționăm în a citi emoțiile celorlalți. Să exersăm în continuu înțelegerea, toleranța și empatia fată de cei din jurul nostru. Să încercăm să îi acceptăm pe ceilalți așa cum sunt ei. Să învățăm cum să spunem ce avem de spus, fără a-i răni pe ceilalți. Să învățăm să primim și să oferim afecțiune atunci când suntem în relație cu ceilalți. Să învățăm să ne prezentăm propriile puncte de vedere într-o manieră interesantă pentru ceilalți. Să învățăm să ne punem obiective, și să facem tot ce ne stă în putere să le atingem. Să învățăm să fim perseverenți și să trecem de frustrări, dezamăgiri și eșecuri. Să le transmitem și celorlalți scopurile noastre. Să reușim să îi animăm și să îi însuflețim pe ceilalți pentru a se schimba.

A-ți dezvolta inteligența emoțională este un drum lung, care presupune mult efort și multe provocări.

  • avatarPublicat de:
    Vasile Claudia

    Profesor înv. preșcolar, la Grădinița „Albă ca zăpada și piticii”, București.