Științele naturii
- Detalii
- Categorie: Științele naturii
Monitorizarea diversității biologice este o preocupare actuală pentru ariile protejate și siturile Natura 2000, în încercarea de a conserva cât mai multe dintre speciile de plante și animale existente astăzi pe glob.
Ne-am propus în studiul de față să realizăm o comparație între formularul standard al sitului de importanță comunitară ROSCI0212 Rarău – Giumalău din județul Suceava și literatura de specialitate din domeniu, pentru a verifica statutul speciilor pentru care a fost desemnat ca sit Natura 2000.
Metoda de studiu se bazează pe culegerea datelor din diferite surse pentru atingerea obiectivului propus (publicații științifice, studii bibliografice, observațiile ale unor specialiști în domeniu, planuri de management existente). În tabelul 1 sunt enumerate speciile de interes comunitar din siturile studiate menționate sau nu în literatura de specialitate.
Tabelul 1. Speciile de interes comunitar din siturile studiate menționate în literatura de specialitate
- Detalii
- Categorie: Științele naturii
Spre deosebire de aur și argint, care se găseau în natura și în stare nativa, fierul nu era răspândit decât sub forma de combinații și în special de sulfura și oxizi. Extragerea fierului din minereurile sale însemnă un pas important de progres. Apariția fierului metalic schimba oarecum ideea pe care o aveau anticii despre metale, care posedau luciu metalic și colorație vie, fiind lipsit de aceste calități.
Fierul cunoscut pentru ușurința de a se prelucra la cald și duritatea deosebita a obiectelor confecționate din el, de la cuțit și arme, la vase și pluguri se impune rapid și este explicabil de ce înlocuiește treptat bronzul, în special în Egipt, Asia Mica și Grecia.
Apariția fierului în Egiptul Antic este controversată. Unii menționează anul 2000 î.e.n., dar în piramide s-au găsit și unele obiecte din fier care atesta o vechime de 4000 ani î.e.n.
Fierul și diferitele obiecte fabricate din el a preocupat pe istoricii și literarii Antichității, ca și aurul. Astfel referințe despre fier se găsesc din belșug la vechii greci, de la Homer în Iliada și Odiseea, la Eschil, care considera că patria fierului este Caucazul, apoi la romanii Vergiliu, Ovidiu, Pliniu.
- Detalii
- Categorie: Științele naturii
În acest articol voi arăta ce este energia solară, ce potențial imens are aceasta, cum poate fi transformată în energie electrică și câteva avantaje și dezavantaje identificate.
Energia solară este energia emisă de Soare. Este o sursă de energie regenerabilă, nepoluantă, în măsura în care nu luăm în considerare poluarea emisă la producerea echipamentelor de conversie a energiei solare în alte forme de energie.
Se știe că valoarea intensității radiației solare în vid la o distanță egală cu distanța medie dintre Pământ și Soare, pe o suprafață perpendiculară pe direcția radiației, este de 1353 W/m². Dar această valoare nu este înregistrată și la nivelul solului deoarece la trecerea prin atmosferă, lumina soarelui este atenuată în principal datorită absorbției radiațiilor infraroșii de către vaporii de apă, radiațiilor ultraviolete de către ozon și împrăștierii radiațiilor de către particulele de praf și aerosoli atmosferici.
- Detalii
- Categorie: Științele naturii
Pădurile sunt formațiuni de plante esențiale pentru viața pe Pământ care acoperă în prezent aproximativ 31% din suprafața globului, față de 66% cât ocupau acum 400 ani (FAO, 2020). Mai mult de jumătate din pădurile lumii (54%) sunt situate în doar 5 țări: Rusia, Brazilia, Canada, Statele Unite ale Americii și China, ceea ce le face deosebit de vulnerabile în funcție de deciziile politice ale acestor țări, cu privire la mediu.
Prin definiție, despăduririle reprezintă totalitatea acțiunilor prin care pădurile sunt înlăturate complet de pe anumite suprafețe (pe termen îndelungat sau definitiv), atât din cauze naturale, cât mai ales, din cauze antropice. Printre factorii naturali se numără incendiile de vegetație, paraziții sau bolile care afectează arborii, cutremurele de pământ sau alte hazarduri naturale, iar cei antropici, cel mai adesea, fac referire la extinderea terenurilor agricole, exploatările miniere și urbanizare.
În urmă cu patru secole, 66% din pământ era acoperit cu pădure, față de doar 31% în prezent, așa că au mai rămas doar 4,06 miliarde de hectare de pădure (inclusiv 1,11 miliarde de hectare de pădure primară), conform raportului FAO 2020.