Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Într-o realitate în care elevii sunt din ce în ce mai dependenți de tehnologie și media digitală, cititul devine o adevărată provocare pentru ei. Cu toate acestea, există metode creative și abordări educaționale pentru a stimula elevii să îndrăgească cititul. Pornind de la această premisă, mi-am propus câteva strategii, prin care să le cultiv copiilor dragostea de lectură, având următoarele obiective: practicarea lecturii de plăcere; popularizarea celor citite, prin împărtășirea propriilor experiențe de lectură; antrenarea, implicarea, stimularea cititorilor.

Strategiile pe care le-am folosit, în vederea atingerii obiectivelor menționate mai sus, au fost următoarele:

 

1.Crearea unui mediu plăcut de lectură

Săptămânal am organizat cu elevii activități de lectură, într-un spațiu relaxant și primitor. Astfel, pentru o atmosferă destinsă, plăcută și confortabilă am „asezonat” fiecare activitate cu fursecuri și ceai, pe rând, fiecare elev, fiind „gazda” activității, servindu-ne cu astfel de bunătăți. În felul acesta, toți s-au responsabilizat, conștientizând importanța activității și faptul că plăcerea cititului depinde într-o bună măsură de cât de bună gazdă este fiecare.

 

2.Colaborarea cu bibliotecara școlii

Cei mai mulți dintre elevi împrumută cărțile pe care le citesc, de la biblioteca școlii. Sunt motivați să citească, deoarece doamna bibliotecară le pune la dispoziție cărți interesante și adecvate vârstei lor. Astfel, biblioteca școlii oferă o varietate de cărți și genuri, satisfăcând gusturile diferite ale elevilor. De asemenea, se ține cont de nivelul de citit al fiecăruia, livrându-li-se cărți potrivite capacităților lor individuale.

 

3.Promovarea lecturii ca o experiență interactivă

Am desfășurat fiecare oră de lectură într-un mod interactiv și distractiv. Astfel, am dat posibilitatea elevilor de a discuta despre cărțile pe care le-au citit și de a-și împărtăși impresiile. Am constatat că în urma acestor dezbateri, elevii au dobândit curiozitatea de a afla mai multe lucruri din cărțile citite și povestite de colegii lor, astfel încât au început să împrumute cărți unii de la alții.

 

4.Folosirea tehnologiei în sprijinul lecturii

Deși tehnologia digitală poate fi o sursă de distragere pentru citit, poate fi, de asemenea, folosită pentru a sprijini lectura. Pentru a „condimenta” și mai mult aceste ore am folosit și platforme interactive, îmbinând în felul acesta lectura tradițională a textelor, cu lectura modernă. De exemplu, am folosit aplicația NABU, unde elevii au putut lectura diferite cărți, exersând cu aceștia citirea pe roluri, citirea ștafetă, citirea în cor, etc. aceste modalități de lecturare atrăgându-i pe elevi.

 

5.Dramatizarea

Richard Courtney crede că elevii ar trebui să-și coordoneze gândurile prin acțiuni fizice. Ei nu au capacitatea de a se proiecta în viitor utilizând „ochiul minții”, așa cum o fac adulții. Tocmai de aceea, am considerat oportună o astfel de activitate, care presupune interacțiunea și implicarea elevilor în roluri ale personajelor descoperite în cărțile citite, fapt care ajută la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale. Desfășurând această activitatea fost ca și când ne-am aflat într-o sală de spectacol, o parte dintre elevi transformându-se în adevărați actori. Astfel, ei au dramatizat o parte din lecturile parcurse. Prin această activitate am urmărit formarea unor deprinderi artistice în rândul elevilor, învățarea unor comportamente pozitive și fixarea ideilor desprinse din textele dramatizate și citite în prealabil.

Copiii, adaptându-și ținutele vestimentare conform personajelor interpretate, și-au luat rolurile în serios, fiind foarte expresivi, având prezență scenică.

În concluzie, există diferite modalități de abordare a lecturii, astfel încât să o facem atractivă și plăcută în rândul elevilor. Crearea unei atmosfere plăcute în care se lecturează, citirea unor cărți captivante, adecvate vârstei, promovarea lecturii ca pe o experiență interactivă, utilizarea tehnologiei în sprijinul lecturii și dramatizarea sunt câteva dintre strategiile eficiente pe care le putem adopta. Atât cadrele didactice, cât și părinții, trebuie să se angajeze în acest proces continuu, care implică timp și efort. Doar așa se poate cultiva plăcerea de a citi în rândul elevilor. Prin implicarea activă și creativitatea în abordarea lecturii, putem contribui la formarea unor cititori pasionați și cu minte deschisă în ciclul primar și dincolo de el.

 

Bibliografie:

Octavia Costea, Didactica lecturii, o abordare funcțională, ed. Institutul European, 2006.
Courtney, Richard. (1980) Dramatic Curriculum. London: Heinemann Educational Books Ltd.
Bianca Ștefana Cincu, Cultivarea plăcerii de a citi în rândul elevilor din ciclul primar, EDICT – Revista educației.

  • avatarPublicat de:
    Nistor Argentina

    Profesor înv. primar, la Școala Gimnazială nr.9 „Nicolae Orghidan”, Brașov.