Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Zilnic copiii învață ceva nou despre lumea înconjurătoare, studiază natura și misterele ei. Ei sunt foarte curioși și interesați de tot ce este neexplorat și necunoscut - toate acestea îi pot ajuta pe adulți să-i îndrume în mod practic cum să aibă grijă de planeta noastră, Terra.

Ca profesori, putem pune multe pietre de temelie pentru un viitor mai curat, educându-ne copiii în spirit ecologic, să fie responsabili cu resursele și atenți cu mediul înconjurător. Le putem explica pe înțelesul lor ce înseamnă poluarea și cum ne afectează pe toți, de ce și cum să protejăm natura și cum să nu facem risipă de materiale.

Ca întotdeauna când vine vorba de educație, exemplul personal va modela ireversibil comportamentul copilului. Să nu lăsăm gunoaie peste tot pe unde am trecut, să reciclăm, să nu consumăm mai mult decât avem nevoie (apă, energie, combustibili) vor fi tot atâtea semințe bune răsădite în sufletul copiilor noștri. Cu fiecare ocazie, putem discuta cu elevii noștri despre cum poate ajuta și respecta natura, că trebuie să ocrotim plantele și animalele, pentru ca acestea ne vor ajuta la rândul lor. Putem să-l învățăm lucruri simple și la îndemână cu fiecare plimbare în aer liber: dacă oamenii nu aruncă ambalajele la gunoi, acestea ne vor polua mediul în care trăim; pungile din plastic aruncate în apă pot omorî peștii, dacă păsările înghit guma de mestecat aruncată de noi în lac, se pot sufoca, copacii și plantele ne ajută mult să avem aer curat. La fel, copilul poate observa și singur diferența de calitate a aerului de la bunici, la țară sau de la munte, unde mediul nu este atât de poluat și există mai multă verdeață, față de aerul din oraș.

Printre cele mai potrivite și distractive metode de a-l educa în spirit ”eco”, chiar de la vârste foarte mici, se numără reciclarea creativă. A recicla implică a folosi de mai multe ori un produs, găsindu-i o nouă destinație utilă prin modificarea aspectului. Astfel se reduce cantitatea deșeurilor, iar mediul va fi mai puțin poluat.

Îl putem învăța despre cât de nociv pentru mediu este plasticul, pentru că nu este bio-degradabil, printr-un experiment simplu și la îndemână: pentru o lună, îngropăm în pământ – în grădină, dacă avem sau într-un vas de flori mai mare -, o punga din plastic și una din hârtie. Le scoatem din pământ apoi și-l punem să observe care s-a păstrat mai bine.

Chiar și atractivele jucării din plastic pot afecta mediul, iar copilul trebuie să fie conștient de asta. O jucărie făcută de el însuși din obiecte reciclate sau inutile de prin casă poate fi o idee minunată care-l va ajuta și să-și dezvolte imaginația, dar și să fie prietenos cu natura!

În reciclarea creativă, materialele de bază sunt cele mai banale deșeuri refolosibile: PET-urile – ”sticlele” de plastic de la apă sau suc, cartoanele de ambalaj sau de ouă, tuburile de la sulul de șervete de bucătărie sau hârtie igienică, paiele de băut, ziare sau reviste vechi, șervețelele colorate, ambalajele de la iaurtul de fructe, cutii goale de conserve, șosetele sau mănușile desperecheate, resturile de lână, CD-urile / DVD-urile uzate etc. Cu puțină imaginație toate acestea pot deveni animăluțe, păpuși amuzante, creaturi extraterestre, planeta Jupiter (dintr-un CD uzat și o sferă mică din polistiren, tăiată pe jumătate și lipită), dispozitive pentru hrănit păsări, suport de creioane colorate sau de plante, ochean, megafon – și lista poate continua la nesfârșit. Cutiile de lapte sau suc, cele de pantofi sau ambalajele din carton pot fi învelite în hârtie colorată și desenate după imaginație, devenind astfel căsuțe ale păpușilor, roboți, până la mașinuțe sau nave spațiale (cu roți din capace de plastic de la suc); cartoanele de ouă pot fi colorate cu acuarele sau cariocă și transformate în omiduțe, tren etc. Din bucăți de carton decupate se pot face urechi, aripi, cioc, ochi, paiele de băut pot fi piciorușe, rola de carton de la șervetele de bucătărie poate deveni corp – și animăluțul e gata! Se pot experimenta împreună diferite metode de reciclare. Pentru că dincolo de importanța reciclării, nimic nu se compară cu o jucărie realizată chiar de copil.

Orice copil poate deveni prieten al naturii, dacă o respectă şi participă la refacerea ei. Natura are nevoie de prieteni, iar noi, prin educația pentru mediu pe care o oferim copiilor, avem menirea să insuflam cu toată puterea, dragostea pentru natură, cu tot ceea ne oferă și să formăm o atitudine pozitivă față de mediul înconjurător.

  • avatarPublicat de:
    Stoica Ancuța-Paula

    Profesor înv. primar, la Școala Gimnazială „Elena Doamna”, Tulcea.