Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Desfășurarea orelor de Arte vizuale și activități practice la clasa pregătitoare se pot realiza prin îmbinarea utilului cu frumosul.

OBIECTIVE: Perceperea culorilor în înfățișarea naturii; dezvoltarea inteligenței și a creativității elevilor; îmbogățirea trăirilor interioare; cultivarea gustului pentru frumos.

SCENARIUL ACTIVITĂȚII:

Toamna este anotimpul belșugului, al bogăției atât în recoltă cât și în culori. În fiecare an ni se dezvăluie același anotimp dar cu altă haină. Câteodată blândă, cu soare dogoritor și cu parfum de fructe, alteori mai aspră cu miros de brumă și vânt tăios sau cu ploi reci, melancolice dar întotdeauna colorată . Anul acesta ne surprinde cu nuanțe de portocaliu și galben, anul trecut a predominat arămiul, cine știe ce ne mai rezervă distinsa Toamnă.Toată această simfonie de culori ne dă un sentiment de visare. Atâtea culori atât de diferite și totuși atât de bine combinate, încât aproape că nu-ți poți crede ochilor că ceea ce vezi e aievea.

Activitatea dedicată Toamnei a început cu o conversație, care a oferit fiecărui copil posibilitatea să-și exprime ideile, opiniile, gândurile, sentimentele cu privire la acest minunat anotimp. Au fost aduse în discuție atât aspectele frumoase, în care natura păstrează o parte din hainele verzi, dar îmbracă și haine galbene, ruginii sau de foc, dar și aspectele mai puțin agreate de noi, cele referitoare la vântul și ploile reci, la zilele din ce în ce mai scurte și la plecarea păsărilor călătoare care înnegresc cu zborul lor zarea iar aripile acestora spintecă văzduhul, în timp ce în urma lor piere și cântecul îmbietor la dans. Copiii au urmărit la videoproiector imagini din natură în anotimpul toamna și transformările care au loc în natura odată cu apariția acesteia, având ca fond muzical Anotimpurile de Antonio Vivaldi.

Cunoscând diverse tehnici de realizare a compozițiilor plastice, copiii au primit cu entuziasm tema de lucru. Au redat toamna, dând frâu liber imaginației creatoare. Toate culorile au prins viață în mâinile micilor pictori Rezultatele au fost pe măsura muncii depuse, a sentimentelor investite, iar satisfacțiile în concordanță cu acestea.

La sfârșitul activității, a fost amenajată o mini-expoziție cu lucrările lor și folosind Turul Galeriei, am putut selecta cele mai apreciate lucrări ale elevilor .În completarea activității am interpretat o serie de cântecele bine cunoscute de către elevi ,despre anotimpul toamna .Desigur că întreaga activitate a fost conturată de veselie și bună dispoziție iar pentru a încheia activitatea într-un mod cât mai plăcut,elevii au fost mobilizați în fața clasei pentru a dansa ,,Valsul toamnei’’.

  • avatarPublicat de:
    Buliga Valentina

    Profesor înv. primar, la Școala Gimnazială Nr.1, Iaslovăț.