Dinamica dezvoltării societății impune nevoia unui concept educațional bazat pe competențe. Pentru a răspunde acestei nevoi, profesorul trebuie să proiecteze și să gestioneze activități didactice atractive care să formeze și să dezvolte cât mai multe competențe elevilor săi. În acest sens m-am gândit la un demers didactic axat pe cele opt competențe prin realizarea unui proiect tematic cu titlul „Patria mea”, în cadrul disciplinei de Comunicare în limba română. Exemplu aplicabil la clasă:
Competențe în limba maternă: Se citesc și se discută mai multe fragmente literare ca: Orașul lui Bucur, Pe drumuri de munte, C Hogaș și Pădurea Letea, Ghe. Băisan. Se poartă un dialog despre frumusețile naturale ale patriei noastre și despre cele construite de mâna omului, încărcate de istorie și cultură. Se cere elevilor să vină cu informații noi din experiența proprie, despre locuri frumoase din patria noastră, găsite în cărți sau reviste, aflate de la părinți și bunici, impresii din călătoriile prin țară pe care le-au făcut.
Competențe digitale: Plecând de la aceste discuții voi cere elevilor să caute informații și imagini reprezentative din țara noastră pe internet.
A învăța să înveți: Împărțiți în echipe, fiecare cu rol bine determinat, vor organiza informațiile și imaginile strânse, prezentând în fața clasei obiective turistice de ei alese, motivând și argumentând fiecare opțiune. Exemplu: Merită să vizităm Pădurea Letea deoarece este un tărâm de legendă unic în Europa.
Competențe în limbi străine: Vor lansa o invitație în limba engleză potențialilor turiști străini, precum și un mesaj de bun venit în locațiile de ei alese (Welcome to Romania!).
Competențe sociale și civile: Fiecare grupă va realiza un afiș prin care își prezintă oferta turistică. Vor realiza și o listă cu avertismente și reguli care să protejeze din punct de vedere ecologic obiectivul turistic prezentat.
Spirit de inițiativă și antreprenoriat: În calitate de gazde primitoare fiecare echipă va trebui să realizeze o ofertă de vacanță potențialilor turiști, ofertă, care să conțină prețurile de transport, cazare, masă, alte servicii și activități distractive. (adunare)
Competențe matematice și competențe de bază în științe și tehnologii: Realizând oferta de vacanță vor specifica fiecare preț în parte pentru fiecare serviciu oferit turiștilor precum și profitul realizat de gazdă. (scădere)
Sensibilizare și exprimare culturală: Tot în calitate de gazde fiecare echipă va organiza un mic program de divertisment. Se va lăsa echipelor libertatea de a alege să prezinte: un cântecel, o poezie, pași de dans, desene, straie populare sau pur și simplu o poveste, o ghicitoare sau o glumă.
- Publicat de:
Vlădău Alexandrina Maria
Profesor învățământ primar, la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Alba Iulia.