Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Copilăria este și va rămâne un tărâm plin de culoare, veselie, zâmbete sincere și o inocență pură ce va dăinui o eternitate în sufletele celor mici. Tărâmul fermecat al acestei lumi minunate, este descoperit de cei mici zi de zi prin explorare, cercetare, căutare, la nivel specific fiecărei vârste în parte.

Cei mici sunt din ce în ce mai atrași de tot ceea ce îi înconjoară și au în ei acea dorință de a descoperi lumea înconjurătoare, de a primi răspunsuri referitoare la tot ce-i nou pentru ei și după cum bine știm , mereu au fost atrași de joc și joacă, responsabilitatea adultului este aceea de a fi mereu lângă copil și de a-l ajuta să descopere această minunată lume printr-un mod cât mai plăcut și să îi fie sprijin și suport copilului necondiționat.

Mediul înconjurător, întreaga natură este una dintre principalele descoperiri pe care o face copilașul încă de la vârstă fragedă. Ploaia, vântul, ninsoarea sunt printre primele fenomene cu care face cunoștință cel mic, pentru a înțelege mai bine rostul acestor fenomene copilul poate fi lăsat să descopere prin joc și joacă farmecele fiecărei zile petrecute în natură. Într-o zi ploioasă, dansul în bălți alături de părinți cu siguranță îl va face fericit pe cel mic și va fi cât mai curios să afle de unde vine ploaia, de ce avem nevoie de ea, unde se duc picăturile de apă și de ce nu e bine să plouă în fiecare zi sau, într-o zi cu multă zăpadă și ninsoare o zi grozavă petrecută la săniuș îl va face pe copil foarte curios în ceea ce privește neaua, de ce este rece, de ce alunecă sania doar când este așternută zăpadă, de ce zăpada are culoare albă, de ce ninge doar iarna și multe altele. Rolul adulților este primordial în ajutarea copilului să descopere tot ceea ce îl înconjoară și în oferirea răspunsurilor printr-un mod cât mai plăcut.

O expediție în pădure, un picnic la iarbă verde, o excursie într-o peșteră, o vizită la grădina botanică, la grădina zoologică, privirea cerului într-o noapte senină și caldă de vară, o zi la piscină, parcurgerea unu traseu de munte, o plimbare cu barca, culesul de ghiocei, jocul în mormanul de frunze adunate pe pământ, strânsul strugurilor și zdrobitul acestora, culesul cireșelor și făcutul dulceții din ele, vizitarea unui lan de grâu, a unui lan de lavandă, a unei ferme de animale, a unei crescătorii de albine precum și multe, multe alte activități realizate împreună cu adulții le vor oferi copiilor momente unice, captivante și cât mai plăcute pentru suflet, vor dori să repete activitățile frumoase petrecute în natură și în felul acesta își vor dori să fie într-o permanentă explorare a tot ceea ce îi înconjoară.

Marea majoritate a psihologilor, pedagogilor, psihopedagogilor în diferitele lor cărți de specialitate menționau faptul că informațiile cognitive la vârste mici sunt înmagazinate mult mai ușor prin joc și joacă și nu explicate deontologic de către adulți, explorând cu plăcere, cei mici vor fi mult mai încântați de cele descoperite și vor înțelege mult mai ușor lumea celor mari.

Să dăm frâu liber jocului, să încurajăm zi de zi copiii să fie curioși, dornici de a descoperi această lume minunată și să îi iubim necondiționat, iubirea schimbă destine!

  • avatarPublicat de:
    Cojocariu Olimpia Andreea

    Profesor înv. preșcolar, la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Ipotești.