Între subiectul educației (cadrul didactic) și obiectul educației (elevul) se instalează relații diverse, însă căutăm ca acestea să fie de natură cordială, care să eficientizeze toate demersurile instructiv-educative. Educația vizează dezvoltarea armonioasă a educabilului și centrarea atenției asupra nevoilor sale.
De-a lungul timpului, s-a observat că activitățile practice și cele activizante vin în beneficiul elevului, el dezvoltându-se din toate punctele de vedere (cognitiv, afectiv și psiho-motoric) fără să resimtă constrângeri sau inhibări. Metodele activ-participative sprijină realizarea idealului educațional și, implicit, obiectivele operaționale propuse pentru o oră de studiu.
Metoda jocului de rol este dorită și solicitată de elevii ciclului primar. Astfel, ei reușesc să întruchipeze diverse stări, acțiuni, sentimente, dovedind capacitate de adaptare, talent artistic și deschidere la nou. O altă metodă plăcută de educabili constă în aplicarea la clasă a metodei Pălăriilor gânditoare, aplicabilă în special la disciplinele Comunicare în limba română/Limba și literatura română și Educație Civică. Prin această manieră, elevii reușesc să interpreteze un text sau o situație din mai multe ipostaze, în funcție de culoarea pălăriei pe care o poartă.
De asemenea, serbările sunt un bun prilej de bucurie. Copiii reușesc să vadă că munca depusă pe o perioadă relativ lungă, va fi apreciată de adulții prezenți în cadrul acesteia. Își vor manifesta abilitățile specifice actorilor, vor manifesta talent și implicare din punct de vedere vocal, dar și organizatoric.
Excursiile sunt o modalitate prin care elevii își dezvoltă cultura generală, văd ceva nou, se orientează altfel, interacționează într-un alt mediu față de cel obișnuit, cel școlar.
Optimizarea procesului de instruire reprezintă o preocupare în vederea dobândirii unei calități mai bune a învățământului. Eficientizarea strategiilor didactice în învățământul primar nu poate fi îndeplinită fără concordanța activităților efective de predare - învățare cu activitățile de evaluare. Principala transformare în îmbunătățirea procesului de învățământ și respectiv a strategiilor didactice o reprezintă descoperirea unor metode și procedee didactice, mijloace de învățământ și a unor moduri de organizare a instruirii, astfel încât învățarea să poată fi dirijată eficient în direcția obținerii unor performanțe școlare semnificative. Dezvoltarea calității învățământului ține în mare parte de strategiile didactice utilizate. Atunci când cadrul didactic proiectează o activitate trebuie să țină cont de: stabilirea evidentă a competențelor generale și specifice ale activității didactice ce urmează a fi realizată; urmărirea atentă a metodelor și mijloacelor didactice ce le va utiliza în realizarea activității; structurarea strategiei didactice în conformitate cu realizarea competențelor; constituirea unui sistem de evaluare.
În zilele noastre, nu este suficient ca elevilor să li se expună o informație iar ei să o învețe, ci trebuie să o utilizeze în rezolvarea tuturor categoriilor de problemelor pe care viața îl obligă să le rezolve. Pentru a realiza comunicarea unor informații noi, cadrul didactic trebuie să știe în ce măsura a fost înțeleasă informația spusă anterior. Îmbinarea strategiilor cu factorii ce posedă un rol însemnat în orice demers didactic reprezintă o cerință ce nu poate fi neglijată.
În concluzie, indiferent de nivelul de învățământ la care ne raportăm, trebuie ca noi, cadrele didactice, să ne centrăm atenția pe nevoile elevului.
- Publicat de:
Dalaban Elena
Profesor înv. primar, la Liceul Tehnologic „Petre Mitroi”, Biled, jud Timiș.