Emoțiile debutului școlar sunt puternice atât pentru copii și părinți cât și pentru dascăli. Sufletele tuturor sunt încărcate cu speranțe și aspirații indiferent de mediul social din care provin elevii sau de posibilitățile pe care le au familiile acestora. Fiecare profesor își dorește un colectiv de elevi cu care să obțină performanțe notabile, recunoaștere, confirmare a efortului depus. Trebuie să plecăm de la premisa că orice copil reprezintă în sine o comoară ce așteaptă să fie descoperită, iar pentru un părinte, copilul este darul cel mai minunat pe care Dumnezeu i l-a dat. Din acest motiv primul discurs pe care îl avem trebuie să fie îndreptat spre nevoia de a face echipă cu familia, cu părinții în beneficiul elevului. Nu știm ce carieră va îmbrățișa acesta, dar cu siguranță va avea nevoie de formarea competențelor cheie pentru dezvoltarea ulterioară. Este bine venită deci prezentarea succintă a competențelor care trebuie formate și dezvoltate pe parcursul celor cinci ani ai ciclului primar, precum și rolul pe care educația îl are în formarea viitorului „om”. De ce competențe? Pentru că proiectăm viitorul care trebuie să fie flexibil, adaptabil la social, creativ, inovativ, prietenos cu mediul înconjurător, iubitor de frumos, profitabil, perpetuu într-un cuvânt perfectibil.
În anii școlarității mici, se formează competențele de comunicare în limba maternă, se dezlegă înțelesul mesajelor orale și scrise, se dezvoltă vocabularul. Copilul dobândește capacitatea de exprimare a trăirilor și emoțiilor sale cu ajutorul cuvintelor, plăcerea lecturii. Comunicarea reprezintă de fapt poarta către lume și viață. Competențele de comunicare orală și scrisă sunt indispensabile dezvoltării intelectuale.
Deoarece lumea s-a deschis și globalizat, competențele de comunicare în cel puțin într-o limbă străină sunt absolut necesare pentru viitorul absolvent de ciclu primar.
Într-o eră în care tehnologia progresează zilnic într-un ritm amețitor nu putem rămâne în „actualitate” fără a avea acces rapid la informații. Progresul impune formarea competențelor digitale pentru a accesa și împărtășii informația. Totuși în ceea ce privește internetul precum și utilizarea dispozitivelor și a aplicațiilor digitale, atât cadrele didactice, cât mai ales părinții trebuie să fie responsabili și precauți, atenți la pericolele la care pot fi expuși copii în mediul virtual.
Dezvoltarea unei gândiri critice, găsirea rapidă de soluții eficiente la problemele reale, nu se pot realiza fără formarea de competențe matematice. Cu sprijinul profesorului prin utilizarea de tehnici și algoritmi de calcul, prin întrebări și răspunsuri, prin munca în echipă elevul este învățat cum să învețe, cum să devină.
Astfel elevul de ciclu primar reușește să-și formeze o imagine despre sine, despre ceilalți să-și însușească și să aplice în viața de zi cu zi norme elementare de conduită, să-i accepte și să-i respecte pe cei diferiți de el.
Pregătind viitorul trebuie să ne asigurăm că acesta este creativ, inovativ și mai ales productiv. Fiecare copil pe care astăzi îl avem în bancă va trebui să aducă un plus de valoare societății de mâine. Astfel că trebuie să dăm posibilitatea elevilor de a face planuri, de a visa cu ochii deschiși, de a aplica ceea ce au învățat fără teama de a greși. Plecând de la vise, planuri imaginare, omul a ajuns să zboare făcând primul pas spre cucerirea spațiului cosmic. A umplut bibliotecile cu cuvinte frumoase, povești miraculoase, a vindecat maladii îngrozitoare, a construit edificii transformând planeta astfel încât aceasta să răspundă nevoilor sale. Va face la fel și în viitor, poate cu mai multă responsabilitate și respect pentru toate viețuitoarele lui. Asta depinde de noi și mai ales de copiii pe care noi îi formăm.
- Publicat de:
Vlădău Alexandrina Maria
Profesor învățământ primar, la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Alba Iulia.