Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

A fost odată ca niciodată o familie de girafe. Acestea locuiau într-o căsuță modestă, la marginea unei savane. Lili, puiul cel mic al familiei Girafescu, își dorea tare mult să vadă marea. Prietena ei de la școală i-a spus că acum un an a fost împreună cu familia ei în concediu la mare. I-a povestit cum au înotat, cum au colecționat scoici și melci, cum au construit castele de nisip, cum s-au plimbat cu skijet-ul. De atunci, Lili se gândește cât e ziua de lungă cum este să mergi la mare.

Într-o zi, pe când Lili era la școală, sora ei mai mare, Lala, a adunat toată familia.

– Dragii mei, Lili dorește tare mult să vadă marea, dar noi nu ne permitem momentan acest lucru. M-am gândit că am putea să-i facem o mare bucurie. Ce-ar fi dacă am transforma sufrageria în ceea ce își dorește ea? Eu mă voi ocupa cu decorul, voi pune o pătură albastră pe jos, iar aceasta va fi marea, voi agăța de lustră o perniță galbenă care va fi soarele și voi întoarce două scaune pentru a imita bărcuțele.
– Eu voi aduce placa de surf, zise tata!
– Eu voi lipi pe geamuri peștișori colorați și pescăruși, spuse mama!
– Eu umflu câteva baloane și voi căuta mingea de volei, se auzi bunicul!
– Nici eu nu voi sta degeaba, rosti bunica! Voi coace de îndată brioșe gustoase, preferatele lui Lili.

Împreună au lucrat și au transformat camera într-o adevărată plajă. Parcă toate obiectele au prins viață, aducând tot mai mult imaginea minunată a unei plaje adevărate.

– Waw...Ce minunăție, zise Lili când ajunse acasă! Mă simt ca la mare! Vă mulțumesc mult pentru surpriza minunată! Voi aduna toate mărgeluțele, clămițele și floricelele mele și vă voi confecționa hulala din ele.

Lili era foarte încântată și pe măsură ce imita acțiunile pe care le poți face pe o plajă, la mare, ochii i se umpleau de fericire și de visare. Acum nu era fericită doar pentru că era la mare, ci marea ei bucurie era faptul că petrecea timp cu familia ei. Nici nu știa că tata putea fi așa de haios sau că bunicul se putea mișca atât de repede, nici faptul că mama imita atât de bine glasurile pescărușilor.

Atunci când Lili a aflat că această surpriză a fost ideea surorii sale, a fost atât de mulțumită, încât a strâns-o cu putere la piept și i-a cerut iertare pentru toate momentele în care a mai necăjit-o. Apoi, a felicitat-o pe bunica pentru brioșele delicioase și i-a urat mulți ani, ca să mai poată face multe brioșe așa gustoase.

În aer se simțeau bucuria, dragostea, respectul și armonia. Pe fețele tuturor se citea veselia. Și Lili și-ar fi dorit ca acest moment să nu se termine niciodată, să dureze la nesfârșit. Pentru o clipă se opri din joacă și se uită cu admirație la toți oamenii pe care îi iubea atât de mult. Acum își dădea seama că tot atât de mult o iubesc și ei.

Și uite așa, familia Girafescu și-a petrecut toată după – amiaza la plajă, dar nu a uitat de visul lui Lili. S-au hotărât ca pe viitor să economisească bănuți, pentru ca micuța girafă să poată ajunge la mare, iar visul să devină realitate.

Și-am încălecat pe-o căpșună, dar să știți că n-a fost o minciună, ci o poveste pentru cine vrea s-audă!

  • avatarPublicat de:
    Florescu Maria

    Profesor înv. primar, la Liceul de Arte „Plugor Sándor”, Sfântu Gheorghe, Covasna.