În fiecare an, primăvara se întoarce pe data de 1 martie și ne încântă cu alaiul ei de lumină și culori vii. Începând cu această zi, soarele urcă încet-încet pe scările cerului și începe să ne zâmbească din ce în ce mai larg, dezmierdând cu razele sale pământul amorțit. Din loc în loc, firișoare verzi și firave de iarbă își croiesc drumul spre lumină. De sub covorul de frunze veștejite se ivesc ghioceii, vestitorii primăverii atât de mici și delicați. Copacii care erau odată triști și goi, își îmbracă noua haină formată din mugurași verzi și fragezi, care se alintă în lumina blândă a soarelui.
Odată cu sosirea primăverii apar și primele insecte. Gândăcei de tot neamul zboară vioi, furnicile harnice lucrează neîncetat, albine zumzăie de zor, iar fluturașii își arată haina de mătase, pictată în culori vii în zborul lor jucăuș. Păsările călătoare se întorc rând pe rând în țara lor veche, dar neuitată și își construiesc cuiburi noi, pentru ca peste puțin timp familiile lor să devină și mai numeroase. Rândunica, turturica și sturzul se pregătesc pentru deschiderea celui mai mare concert al primăverii.
Câtă frumusețe, câtă viață și câtă veselie! Totul în jur radiază de o bucurie aparte... E bucuria renașterii! Această zi merită sărbătorită cum se cuvine... și cum altfel dacă nu prin zâmbete? Dar, pe lângă oferirea unui zâmbet sincer și călduros femeilor dragi din jur, se cuvine și dăruirea unui mărțișor, ca simbol al primăverii.
În general, fetele și femeile primesc mărțișoare în prima zi din luna Martie și le poartă pe toată durata lunii, ca semn al sosirii primăverii. Dar ce este mărțișorul? Ei bine, mărțișorul este o podoabă micuță, care se prinde în piept, însoțită de un șnur împletit din două fire: unul alb și altul roșu. Firul de culoare roșie semnifică vitalitatea femeii, iar cel de culoare albă – înțelepciunea bărbatului. Astfel, șnurul mărțișorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.
Mărțișorul este considerat un talisman al norocului, al bunăstării și al prețuirii, un simbol al aprecierii față de femeie, indiferent dacă este mama, bunica, prietena, sora sau colega de bancă. De aceea, se obișnuiește ca bărbații și băieții să ofere acest mic obiect de podoabă fetelor și femeilor dragi din viața lor în semn de respect și admirație.
Forma mărțișorului a evoluat de-a lungul timpului, astfel că la început era simbolizat printr-o monedă de aur sau argint însoțit de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu. Ulterior, a apărut sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb și roșu înșirate pe o ață. Acum, mărțișorul este semnificat de mărgele colorate, flori sau diverse animale despre care se știe că aduc noroc, de care se leagă, bineînțeles, un șnur bicolor alb-roșu.
Potrivit tradiției, mărțișorul se poartă de-a lungul lunii Martie, iar persoana care îl poartă va avea noroc tot timpul anului. La finalul lunii mărțișorul este prins de ramurile unui pom fructifer. Se spune că acesta va aduce belșug în casele oamenilor. Totodată, dacă persoana respectivă își pune o dorință în timp ce agață mărțișorul în pom, aceasta se va îndeplini.
Anotimpul primăvara are grijă să ne încânte privirea cu spectacolul ei de lumină și culoare, dar și să împartă tuturor tinerețe, voioșie și bunăstare. Să ne bucurăm cu toții de acest minunat mărțișor primit în dar de la natură!
- Publicat de:
Chelsău Alexandra-Nicoleta
Profesor înv. primar, la Școala Gimnazială Sîntămăria-Orlea.