Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Baba Iarna s-a îndurat cu greu să plece de la noi. A fost frig, dar soarele și-a făcut loc printre norii de cenușă și acum ne dezmiardă cu razele lui aurii. Pământul de catifea s-a îmbrăcat cu o mantie verde presărată cu suave floricele, care emană prospețime și culoare și încântă orice privire.

Copacii și-au clăbucit fețele și râd în soare ca niște copii. Natura s-a trezit la viață. A venit primăvara cea de-a patra fiică a bătrânului an.

Stăteam în pat și priveam pe fereastră azurul cerului pe care pluteau câțiva norișori pufoși. Deodată, fereastra s-a transformat în două oglinzi. Într-una era o fată frumoasă, veselă, plină de viață, care stătea într-un peisaj de basm cu păduri și pajiști cu flori multicolore, cu un cer senin ca lacrima, cu izvoare limpezi ce susurau molcome, cu fluturi care alergau din floare-n floare și păsărele ale căror triluri domneau peste liniștea naturii. Fata pășea grațioasă pe iarba moale și-n urma ei venea un alai de copii veseli și fericiți.

În cealaltă oglindă era o femeie în vârstă, cu riduri, foarte obosită, tristă și murdară înconjurată de cioturi de copaci, pajiști fără flori, munți de gunoaie și ape tulburi și murdare care își croiau anevoios drumul printr-un peisaj dezolant. Era singură într-un tablou gri, care creștea și creștea...

Fata cea frumoasă mi-a spus că este Pământul, a treia planetă, ca distanță, de la Soare și a cincea, ca mărime, din sistemul solar, numită și Terra sau Planeta Albastră, casa noastră, a tuturor oamenilor. Așa arăta ea, până nu demult dar, în ultimul timp, oamenii prin acțiunile lor au modificat mediul natural, au sufocat-o cu gunoaie, i-au tăiat pădurile, au poluat apele, aerul, solul otrăvind mediul de viață pentru o mare parte dintre plantele și animalele Pământului. A crescut numărul oamenilor, au crescut și nevoile lor, au construit mult, enorm de mult, au vânat și au pescuit irațional punând în pericol existența multor viețuitoare.

Omul, prin activitățile sale, a sporit cantitatea de gaze cu efect de seră din atmosferă, care face să crească temperatura pe Terra și să intensifice efectul de seră. Oamenii au perturbat clima și planeta se încălzește foarte repede.

Un număr de aproape 18 000 de plante și animale sunt pe cale de dispariție, iar altele au dispărut, cum sunt: lupul tasmanian, pasărea Dodo, pinguinii nordici, rinocerul negru etc. Speciile de plante și animale au dispărut din cauza distrugerii habitatelor, a schimbărilor climatice, a poluării, a exploatării excesive.

În România sunt multe animale pe cale de dispariție: gâsca cu gât roșu, șoimul dunărean, hamsterul dobrogean, dihorul pătat, morunul. De asemenea, și unele plante sunt pe cale de dispariție: Crucea-voinicului, Argințica, Angelica, Papucul-doamnei, Floarea-de-colț, Sângele-voinicului, Macul-galben.

Dacă vom continua așa, ea va ajunge ca femeia în vârstă din oglinda viitorului. Mi-a spus că nu se simte bine, că este bolnavă, că plămânii ei verzi nu mai funcționează cum trebuie.

Pentru sănătatea planetei, a oamenilor, a ecosistemelor este importantă biodiversitatea, adică varietatea vieții pe Pământ. O planetă bolnavă înseamnă organisme bolnave, plante care produc mai mult polen, cum este ambrozia, ce duce la creșterea alergiilor și bolilor respiratorii, înmulțirea bacteriilor dăunătoare care trăiesc în apă, scăderea fertilității solului, topirea gheții polare, creșterea nivelului mării, reducerea stratului de ozon, apariția ploilor acide etc.

Încă o mai putem salva! Să facem front comun și să luptăm pentru ea!

– Ce pot să fac eu? am întrebat-o.

– Tu singură, nu poți, dar voi toți, da! Puteți să nu rupeți florile sau crengile copacilor, să strângeți gunoaiele și resturile alimentare după ce ați fost la picnic, să ocrotiți păsările și cuiburile lor, animalele și vizuinele lor, să nu aprindeți focul în locuri neamenajate, să nu lăsați apa să curgă, să stingeți lumina când ieșiți din cameră!

Universul e imens, dar e pustiu. Doar aici există viață. Aici este Grădina Raiului. Stă în puterea voastră să mă apărați! Să păstrăm această Grădină pentru generațiile viitoare! Salvați-mă! A fost strigătul ei de ajutor.

Apoi, m-am trezit hotărâtă să contribui la salvarea Terrei. Ce spuneți, dragi copii, mă ajutați?

  • avatarPublicat de:
    Brăiculeanu Maria

    Profesor înv. primar, la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Craiova.