Ce înseamnă solidaritate? Înseamnă legătura dintre indivizi, dintre popoare și țări, dintre diferite grupuri de oameni, înseamnă unitate. Solidaritatea înseamnă ajutor, sprijin, respect, înseamnă împreună.
Omul este o ființă socială, starea lui naturală este cea de grup, așadar, pentru a trăi în armonie și pentru a progresa, trebuie sa promovăm valori precum respectul, toleranța, acceptarea diversității, solidaritatea.
Deși uneori credem că cel mai bine e să facem lucrurile pe cont propriu, sentimentul pe care îl ai atunci când cineva te ajuta și este solidar este mai mult decât ne putem închipui. Atunci când, într-o clipă dificilă, vine un ajutor din exterior, acest lucru înseamnă foarte mult pentru persoana aflata în dificultate. Un ajutor este mereu binevenit iar acordarea acestuia este, deseori, ușor de realizat, dacă există voință și resurse.
Solidaritatea mai înseamnă munca în echipă, puterea mai multor oameni, care e, de fapt, mai eficientă decât a unuia singur. Împreună succesul este întotdeauna garantat. Ne bucurăm împreună cu ceilalți, lucrăm mai bine împreună cu ceilalți, trăim evenimente împreună cu ceilalți.
Dorința, perseverența și efortul comun pot muta munții din loc. Oricât de mari ar fi provocările vieții, cu ajutorul celor din jur, le putem face față cu brio. „Solidaritatea unor minuscule animale naște stânci, de care uneori s-au sfărâmat corăbii.”, după cum spunea Valeriu Butulescu.
Solidaritatea înseamnă, în special, bunătate și răbdare, înseamnă puterea cuiva de a trece, uneori, peste orgoliu și a oferi ajutor oricui. Ești solidar atunci când te oprești din munca ta și ajuți pe altcineva fără a primi nimic în schimb, fără a sta să te gândești că l-ar putea ajuta altcineva. Răsplata sufletească câștigă mereu în fața celei materiale.
De multe ori ne plângem de situațiile din jurul nostru și de felul în care unii oamenii acționează. Trebuie să știm că, în primul rând, schimbarea începe cu noi, iar dacă vrem ca oamenii să fie altfel, trebuie să facem și noi ceva în acest sens. Rolul familiei și al comunității în care se formează copilul, apoi adultul este esențial. Comentariile despre cei marginalizați, alungați, insultați, certați sau considerați de toată lumea ca neavând niciun fel de drepturi și protecție legală sunt factori care pot sensibiliza sufletul copiilor sau, dimpotrivă, pot accentua indiferența și respingerea față de persoanele defavorizate.
Așadar, trebuie să implementăm în conștiința copilului moralitatea, devotamentul, curajul, acceptarea și iubirea diversității, toleranța și respectul, prețuirea conexiunii sociale și solidarității.
Haideți să prețuim fiecare clipă petrecută alături de cei dragi, să trăim împreună în cel mai pur și frumos mod! Sunt multe de făcut împreună, cum ar fi: să protejăm tradițiile, obiceiurile, cultura și limba, să apărăm natura care ne hrănește, să luptăm pentru promovarea și apărarea drepturilor și libertăților cetățenești, pentru democrație și pentru pace.
Lipsa solidarității duce la marginalizare, excludere socială și izolare, toate cu efecte negative pentru indivizi și societate. Este o atitudine fie ostilă, fie indiferentă față de problemele celor din jur sau chiar față de problemele comune cu care ne confruntam noi înșine. Poate fi vorba de lipsă de solidaritate față de o anumită persoană care se află într-o poziție dificilă, față de un grup sau comunitate, dar și față de o cauză.
Această lipsă de solidaritate poate să provină dintr-o serie de prejudecăți pe care le are omul, din lipsa cunoștințelor sau lipsa simpatiei față de cineva sau ceva. Se poate manifesta și pasiv, atunci când rămânem indiferenți și nu acționăm nici pro, nici contra, când am putea să ne implicăm pentru a susține o persoană sau o cauză.
Solidaritatea este cea care ne aduce împreună, iar lipsa ei nu face decât să ne îndepărteze și mai mult, să ne izoleze unii de alții, să ne dezbine. Avem nevoie de prieteni, avem nevoie de oameni în jurul nostru, omul supus singurătății se dezumanizează.
Solidaritatea este prietenie, este încredere, este mulțumire sufletească, este respect. Este vremea aceea când omul se reîntoarce la forma de om și rămâne om până la moarte, așa cum i-a fost dat să fie de către Cel de Sus, după cum spunea Camelia Oprița în Ulițe și Oameni.
În concluzie, solidaritatea înseamnă puterea oamenilor de a realiza ceva împreună și de a se bucura unul de compania celuilalt. Așadar...fiți solidari și nu solitari!!!
- Publicat de:
Farkas Adina
Profesor educație socială, la Școala Gimnazială Bazna.