Săptămâna „Școala altfel” este un program dedicat activităților extracurriculare și extrașcolare. În această săptămână special stabilită anul acesta ne-am străduit să le oferim copiilor cele mai interesante experiențe de învățare neconvenționale, pe măsura vârstei celor mici și a posibilităților existente.
Activitățile programului s-au desfășurat sub genericul „Pe cărările toamnei” cuprinzând activități de educație culturală (vizionarea unei piesei de teatru), activități desfășurate la grădiniță alături de familie („O zi la grădiniță alături de familia mea”), activități outdoor ( „Pe cărările toamnei”), excursie de o zi pentru a observa frumusețea anotimpului toamna ( „Pădurea în anotimpul toamna”) și nu în ultimul rând, sărbătorirea a 30 de ani de la înființarea alternativei educaționale Step By Step la grădinița noastră („La mulți ani, Step by Step!”).
Activitățile au fost variate, toate fiind pe placul copiilor, spațiul de desfășurare a fost, de fiecare dată, altul, unul mai atractiv și mai interesant decât altul, iar pe parcursul desfășurării activităților, accentul nu s-a mai pus pe dobândirea de cunoștințe, pe informații, ci pe atitudini, comportamente, acțiuni care vor contribui, negreșit, la dezvoltarea unor valori morale, etice, estetice, fizice, artistice etc.
Copiii s-au simțit foarte bine, au simțit ca este „altfel” față de programul obișnuit. Dacă ar fi să aleg care a fost cea mai frumoasă activitate, mi-ar fi foarte greu, pentru că toată săptămâna a fost o reală provocare pentru toți: copii, părinți și noi, cadrele didactice, însă am să mă opresc la o activitate desfășurata „altfel” decât suntem noi obișnuiți care a stârnit în mod deosebit interesul copiilor, dar și părinților copiilor care au participat atât la stabilirea programului de activități, cât și la organizarea și desfășurarea activităților în aer liber.
Ziua de miercuri, a avut ca temă „Pe cărările toamnei” - activități outdoor, activități desfășurate pe centre de activitate în aer liber. Sorții au vrut ca noi, grupa Gărgărițelor, să desfășurăm activități în centrul ARTĂ, un centru foarte îndrăgit de copii care prin desen, pictură, activități practice sunt atrași de culoare, de varietatea instrumentelor tehnice, de materialele diverse folosite, dovedindu-și spontaneitatea, dând frâu liber imaginației și fanteziei. Sub imboldul acestor motivații, am realizat cu preșcolarii din grupa noastră copacul toamnei - pictură pe zidul grădiniței, grădina cu flori – pictură la șevalet, din frunze de toamnă am realizat chipuri de copii și omiduțe vesele, am decorat dovleci, si am personalizat fructe și legume și, nu în ultimul rând, am realizat o ramă din frunze și ne-am fotografiat la sfârșitul zilei.
Activitatea a debutat prin sosirea Zânei Toamnă (o fetiță din grupă îmbrăcată într-o superbă rochiță) care ne-a prezentat materialele puse la dispoziție și ne-a dat indicații despre fiecare activitate ce va urma a fi desfășurată. Părinții preșcolarilor s-au implicat în activitățile desfășurate, ne-au pus la dispoziție o gamă variată de materiale din natură, au procurat fructe și legume, au adus dovleci de diferite mărimi și forme și chiar, unii dintre ei au participat alături de copii la activitate. După finalizarea lucrărilor am organizat o expoziție pentru părinți și pentru ceilalți copii din grupe, iar Zâna Toamnă încântată de dibăcia și priceperea de care au dat dovadă „gărgărițele” noastre harnice, le-a oferit mici surprize.
A fost o zi minunată, plină de culoare și numai de zâmbet, care a dat posibilitatea preșcolarilor grupei de a aplica, în situații noi, tehnicile de lucru învățate în cadrul activităților artistico-plastice și practice, de a se manifesta creativ, de a-și exprima trăirile, emoțiile și sentimentele.
Pentru preșcolari, „Școala Altfel” a fost o săptămână cu totul aparte: relaxare, joacă, bucurie și socializare. Timpul petrecut cu copilul este un timp pe care nu-l mai putem recupera, iar de momentele petrecute împreună cu părintele, copilul își va aminti toată viața.
- Publicat de:
Ion Gabriela Sanda
Profesor înv. preșcolar, la Grădinița P.P. Nr.3, Tulcea.