Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Educației ecologică promovează respectul față de natură la elevi. De prea multe ori în drum spre școală vedem deșeuri aruncate la întâmplare pe câmp pe stradă sau prin parcuri. Nu numai că acestea urâțesc peisajul dar poluează mediul în care trăim. Prin promovarea respectului față de natură putem preveni ca astfel de lucruri să se mai întâmple în viitor.

Învățându-i pe elevi cum comportamentul lor afectează viața sălbatică și mediul, îi putem ajuta să înțeleagă că îngrijirea mediului are efecte pozitive inclusiv asupra oamenilor.

Educația ecologică nu numai că îi ajută pe elevi să-și dezvolte un sentiment de respect pentru natură, ci îi învață de asemenea, cum să gândească critic consecințele pe termen lung ale acțiunilor lor. Aceasta este o abilitate utilă nu numai pentru cei interesați de conservare, ci și pentru orice alt aspect al vieții. Educația de mediu îi inspiră pe elevi să cerceteze, să întrebe cum și de ce se întâmplă anumite lucruri și, ulterior, să ia propriile decizii cu privire la problemele complexe de mediu.

Prea mulți copii stau în casă petrecând toată ziua în fața ecranelor computerului sau tastând de pe telefoanele mobile. Învățându-i pe copii despre beneficiile naturii, îi putem implica în activități în afara casei, cum ar fi grădinăritul, drumețiile și ciclismul.

Se știe că mediul are o capacitate mare de vindecare, iar activitățile în natură reprezintă cea mai bună utilizare a timpului cu beneficii pentru sănătatea mintală. Educația ecologică în școli îi face pe elevi să iasă afară și să devină activi. De asemenea, ajută la abordarea mai multor probleme de sănătate prin care trec elevii în aceste timpuri precum obezitatea și anxietatea.

Educația ecologică îi ajută pe elevi să înțeleagă modul în care deciziile și acțiunile lor schimbă mediul, consolidează cunoștințele și abilitățile necesare pentru a aborda problemele complexe de mediu și modalitățile prin care putem acționa pentru a menține mediul înconjurător puternic și durabil pentru generațiile viitoare.

Educația ecologică este una dintre cele mai bune metode de învățare pentru a-i face pe elevi să iasă din sălile de clasă și să se angajeze în activități antrenante și practice. Îi face pe elevi să se simtă activi, plini de viață și oferă o învățare distractivă pentru elevi.

Activitățile educaționale ecologice nu numai că îi învață pe elevi să aibă grijă de locurile în care trăiesc, dar le oferă profesorilor o modalitate distractivă de a încorpora subiecte precum matematică, chimie și biologie în curriculum. Ce ar putea fi mai benefic decât învățarea interdisciplinară într-o pădure sau o pajiște?

Educația pentru mediu îi ajută pe elevi să înțeleagă modul în care deciziile și acțiunile lor schimbă mediul, consolidează cunoștințele și abilitățile necesare pentru a aborda problemele complexe de mediu și modalitățile prin care putem acționa pentru a menține mediul nostru puternic și durabil pentru viitor.

Una dintre cele mai mari probleme din era modernă este lipsa de angajament civic în rândul tinerilor. Educația ecologică poate învăța elevii cum să joace un rol activ și pozitiv în organizațiile de la nivel de comună, oraș și județ.

Educația pentru mediu cultivă mințile tinere pentru multitudinea de provocări care sunt susceptibile să afecteze mediul. Acest lucru le oferă ulterior posibilitatea de a contribui la eforturile globale de protejare a mediului. Educația ecologică pregătește, de asemenea, elevii pentru viitoarele cariere și îi pregătește cu abilitățile necesare pentru a deveni profesioniști în viitor.

Scopul principal al educației ecologice este de a reuși să îi facă pe oameni să înțeleagă natura complexă a mediului natural și antropic, să dobândească cunoștințele, valorile, atitudinile și abilitățile practice pentru a participa într-un mod responsabil și eficient atât la anticiparea, rezolvarea problemelor sociale cât și la gestionarea calității mediului.

Educația spre sustenabilitate implică diferitele niveluri ale educației formale, non-formale și informale la toate nivelurile societății.

La nivel primar și gimnazial, se încearcă sensibilizarea copilului cu privire la împrejurimi. Accentul ar trebui să se pună în principal pe creșterea gradului de conștientizare urmat de situația reală și apoi conservare. Strategia de predare include materiale audio-vizuale și vizite în teren.

La nivel liceal obiectivele trebuie să fie experiența reală a vieții, conștientizarea și identificarea problemelor. Conținutul este completat cu științe generale. Se vor face lecții de predare, activități practice și vizite pe teren. Accentul trebuie pus pe conservare, asimilarea cunoștințelor, identificarea problemelor și abilități de practice.

Diversitatea abordărilor din învățământul liceal din lume se bazează pe principalele probleme și amenințări asupra resurselor naturale din fiecare țară. Obiectivele educației ecologice la nivel liceal includ relevanța științei pentru viața de zi cu zi, dezvoltarea unei atitudini științifice la elev, familiarizează elevii cu diverse fenomene naturale, cunoașterea și înțelegerea diverselor aspecte ale mediului înconjurător.

Educația ecologică la nivel liceal accentuează următoarele aspecte:

  • conservare – a faunei sălbatice, plantelor, solului, apei și a altor frumuseți naturale neregenerabile;
  • resurse - utilizarea resurselor, conservare, reciclare;
  • poluare - poluarea apei, aerului, solului, poluarea fonică, poluarea cu insecticide, substanțe chimice, cu deșeuri.

Scopul principal al educației ecologice este de a transmite cunoștințe despre principiile necesare pentru conservarea și utilizarea resurselor naturale pentru existența omenirii. Rolul educației ecologice este important pentru menținerea unei relații prietenoase și bine echilibrate între om și natură. De asemenea cel mai important este că ne învață modul în care omul se poate salva din problemele pe care le-a cauzat, prin utilizarea abuzivă a resurselor furnizate de natură.

Educația ecologică nu ar trebui să se fixeze numai pe efectele degradării mediului, ci pe înțelegerea cauzelor degradării, examinarea factorilor sociali și economici care agravează degradarea mediului. Educația ecologică ne învăță cum să păstrăm mediul pentru a ne permite să obținem beneficii maxime atât pentru generația prezentă, cât și pentru cea viitoare.

Pentru a permite oamenilor să se bucure de o sănătate bună și o calitate ridicată a vieții, este vital să se prevină efectele dăunătoare sănătății umane sau daunele aduse mediului cauzate de poluarea aerului, apei și solului, zgomotului, vibrațiilor, substanțelor nocive.

Educația ecologică este o educație complexă și ar trebui să se realizeze pe tot parcursul vieții și a putea răspunde schimbărilor într-o lume în continuă mișcare. Aceasta trebuie să pregătească individul pentru viață prin înțelegerea problemelor majore ale lumii contemporane, prin asigurarea abilităților necesare pentru a juca un rol productiv în îmbunătățirea vieții și protejarea mediului, cu respectarea valorilor etice.

 

Bibliografie:

Cerghit I., Radu I. T., Popescu E., Vlăsceanu L., 1999 - Didactica, Editura Didactică și Pedagogică, București;
Dumitriu Gh., Dumitriu C. și colab., 2002 - Psihopedagogie, Ed. Alma Mater, Bacău;
Lazăr V., Nicolae M., 2007 - Lecția: forma de bază a organizării procesului de predare - învățare - evaluare la disciplina biologie, Ed. Arves, Craiova.

  • avatarPublicat de:
    Spînu Mariana

    Profesor protecția mediului, la Colegiul Vasile Lovinescu, Fălticeni, Suceava.