Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Copilul poate transmite diverse emoții în funcție de culorile și poveștile pe care le preferă. Poveștile pot avea un efect terapeutic, vindecând de cele mai multe ori temerile copilului de vârstă mică. Prin prisma poveștilor, el poate asocia o emoție cu o anumită culoare. Cel mic nu reușește întotdeauna să se exprime suficient de bine prin cuvinte dar dacă îi punem la dispoziție câteva creioane colorate și o coală albă, lucrurile se vor schimba.

Culorile pe care copilul le utilizează în desen arată gradul de dezvoltare intelectuală a acestuia. De cele mai multe ori, culorile pe care cel mic le alege nu sunt întâmplătoare, ba mai mult de atât ne oferă date importante despre personalitatea copilului, despre emoțiile sale.

Copiii sunt foarte atrași de culorile curcubeului. Ei asociază fiecare culoare a curcubeului cu o emoție. De exemplu, albastru este o culoare care pe mulți copii îi liniștește, îi calmează iar altor copii le transmite o stare de tristețe. Referitor la culorile curcubeului, în mare parte preșcolarii sunt atrași de culorile calde ale acestuia deoarece reflectă emoții pozitive, de bucurie.

Arată-i copilului cum să realizeze propriul curcubeu. Pune-i copilului la dispoziție cât mai multe materiale pentru realizarea propriului curcubeu (creioane colorate, coli albe, acuarele, orez, pâine, șervețele albe și carioci).

Vă prezint în continuare povestea „Farmecul culorilor”. Prin intermediul acestei povești, preșcolarul poate repeta culorile curcubeului și le poate asocia cu emoții în cadrul unor jocuri, învață noțiuni de cunoașterea mediului (Cum se formează curcubeul?) și nu în ultimul rând, pot realiza curcubeul din cât mai multe materiale, dându-i frâu liber imaginației creatoare.

 

Farmecul culorilor

Era primăvară. David și Diana se jucau frumos în parcul din fața blocului. Vântul sufla cu atâta putere încât purta prin tot cartierul câteva petale de corcoduș înflorit.

– Hmmm...ce frumos miroase! ...spuse Diana.

– Da, miroase a primăvară, răspunse David.

– Ce raze puternice are Soarele

– Și ne dă căldură, completă David.

Nici nu au terminat bine de povestit despre cum ne ajută Soarele că își fac apariția primii stropi de ploaie.

– Plouă? Întrebă Diana.

– Se pare că da, deși Soarele încă e pe cer! răspunse David.

Cei doi copii intră repede în casă ca să nu îi ude ploaia care venise precum un fulger. Priveau pe geam cum cerul capătă nuanțe colorate și fermecătoare.

– Uraaa! Este un curcubeu! ...spuse David.

– Da, un curcubeu, confirmă Diana și săreau în sus de bucurie.

– Vezi, Diana? Soarele încă e pe cer, dacă culorile acum se șterg?

– Nu se vor șterge David. Hai să o întrebăm pe mama.

Mama lor începe să le povestească că este un fenomen al naturii curcubeul și apare atunci când razele Soarelui strălucesc prin stropii de ploaie.

– Mamă, razele Soarelui nu sunt galbene? ...întrebă Diana.

– Ba da Diana, îi lămuri mama. Acum razele Soarelui arată ca o paletă de culori amestecate iar când acestea trec prin stropii de ploaie prind culoare și așa apare curcubeul.

– Și cum se separă ele mamă?-întrebă curios David.

– Separația culorilor are loc datorită luminii ce este reflectată diferit.

Acum copii , haideți să privim culorile curcubeului ca să le spuneți și altor prieteni câte sunt.

– Vreau eu să le spun mamă!-zise Diana. Ele sunt: roșu, orange, galben, verde, albastru, indigo și violet.

– Acum, dragilor ce ar fi să desenați și voi un curcubeu?

– Este o idee grozavă mamă. Haide David să ne apucăm, spuse Diana.

Ei bine, mama era tare mulțumită de curcubeul făcut de cei doi copilași.

  • avatarPublicat de:
    Ilie Daniela Elena

    Profesor înv. preșcolar, la Grădinița PP „Căsuța bucuriei”, Brașov.