Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Niciun gest de bunătate, indiferent cât e el de mic, nu e în zadar. (Aesop)

În fiecare zi suntem asaltați de zeci de citate, mesaje și postări inspiraționale și este imposibil de ratat ideea în jurul căreia gravitează toate: bunătatea. Dar ce este mai exact această bunătate pe care o promovează întreaga lume?

Există nenumărate definiții care încearcă să surprindă esența acestui principiu, cu toate acestea, nicio explicare a acestuia nu se apropie în întregime de adevăr. Știți de ce? Pentru că bunătatea, în starea ei naturală, se găsește sub mai multe forme: mărinimie, modestie, prietenie, iubire. Să cuprinzi sensul acesteia este aproape inaccesibil, dar nu imposibil.

Este bine cunoscut faptul că majoritatea persoanelor consideră că lumea nu este pe drumul cel bun, că din ce în ce mai puțini oameni încearcă să-și cultive bunătatea și, în același timp, să o dea mai departe. Țin, totuși, să fac anumite mențiuni: bunătatea este cea care îi determină pe oameni să le sară în ajutor celor aflați în nevoie pe timp de război, bunătatea este cea care îi îndeamnă să susțină cauza celor care se luptă împotriva cotropitorilor și tot bunătatea este cea care îi face pe cei suferinzi să nu lase pe nimeni în urmă. Oamenii au ajuns să se lupte nu numai pentru ei înșiși, ci și pentru cei din jurul lor. Aceasta e o dovadă a bunătății care încă nu a pierit!

Așadar, dacă bunătatea încă sălășluiește în sufletele oamenilor, iar mulți dintre aceștia luptă să o ofere, ce ne lipsește? Acceptarea faptului că lumii, așa cum este ea, nu-i lipsește bunătatea, ci oamenii care să o recunoască în fiecare gest, cuvânt și gând. Să ne luăm privirea de la avalanșa de rău ce se furișează spre mințile noastre și hai să ne focusăm pe frumusețea vieții, pe iubire, pe acceptare, pe prietenie!

Așa este, mai multe aspecte pot fi îmbunătățite, acest fapt este incontestabil. Poluarea, războaiele, ura... Toate acestea își au rădăcinile nu în lipsa bunătății, ci în îndoiala celor care nu au reușit să o vadă. Tot o eroare de percepție este, tot o eroare umană, o eroare ce tinde să ne dezbine, să însămânțeze în multe suflete rătăcite teamă și, mai mult decât atât, ideea că lumea nu este capabilă de bunătate.

Ce putem face? E foarte simplu, clișeic, dar nespus de înălțător. Așa cum spune Aesop, fiece gest de bunătate, oricât de mărunt ar părea, aduce o schimbare. Bunătatea e contagioasă. Mulți oameni nu se sfiesc să arate că sunt molipsiți de această trăire și o dau mai departe înzecit. Cu toate acestea, așa cum alții o demonstrează, nu e nevoie de fast ca să-ți etalezi virtuțile. Chiar dacă intențiile tale nu vor fi imediat recunoscute, ele vor face diferența, fie că alegem să le expunem, fie că nu.

Lumea este deja bună, chiar dacă aparențele nu se profilează a fi suficiente. Trebuie doar să privim dincolo de perdeaua de indiferență și, astfel, vom descoperi adevăratul sens al bunătății.

  • avatarPublicat de:
    Popescu Georgiana-Mihaela

    Profesor înv. primar, la Școala Gimnazială Dridu.