Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

În cadrul Săptămânii Verzi, elevii clasei I au vizitat serele grădinii botanice, pentru a afla cât mai multe curiozități din lumea plantelor.

La intrare sunt întâmpinați de o doamnă-ghid:

– Bună ziua, copii! Bine ați venit la grădina botanică! Vă voi conduce prin mai multe compartimente ale serelor cu plante exotice, timp în care vă voi povesti lucruri interesante despre plantele de aici. Sunteți de acord?

– Bună ziua, doamnă-ghid! Daaa! Suntem nerăbdători să vizităm serele și să aflăm curiozități din lumea acestora.

– Bine! Mai întâi vom intra în sera cea mai înaltă, care conține palmieri, ficuși și bananieri. Palmierul face niște fructe cu înveliș dur, numite popular nuci. Fructele multor palmieri sunt comestibile. Din trunchi și fructe se poate extrage făină sau ulei. Bananierul nu este un arbore, ci o plantă ierboasă, în ciuda mărimii lui. Deși are înălțimea unui arbore, tulpina bananierului nu e lemnoasă, ci e formată din pețiolurile frunzelor. Copii, ați auzit de bromelii?

– Nu!

– Bromeliile sunt plante care se pot fixa pe ramurile copacilor sau direct pe sol . Interesante sunt frunzele lor lungi, rigide, late sau înguste, adaptate la economia de apă. Sunt dispuse în rozete, formând mici pâlnii în care se acumulează apa. Sunt decorative atât prin frunze, cât și prin inflorescențele lor ciudate, colorate țipător. Dar, să mergem să observăm plantele suculente. Știți ce înseamnă ”suculente”?

– Da, care conțin suc.

– Bravo! Aici nu vă voi arăta pepeni sau morcovi, ca plante suculente, ci planta Aloe, care și-a dezvoltat frunze enorme care pot acumula o mare cantitate de apă. E un mod de adaptare la condițiile de viață foarte secetoase din mediul ei natural. Dar, spuneți-mi, la ce vă gândiți când spuneți „flamingo”?

-La pasărea flamingo, cu pene superbe de culoare roz.

– Exact! Există și pasărea flamingo, dar și floarea flamingo ( sau Anthurium), datorită aspectului ei grațios. Frunzele ei au de obicei formă de inimă la unele specii și de lance la altele. Ea nu este doar decorativă, ci are și rol de purificare a aerului din jurul ei. Acum ne vom îndrepta spre zona plantelor subtropicale, mai exact a citricelor. Ce citrice cunoașteți voi?

– Lămâi, portocale, grapefruit, mandarine, clementine, nectarine...

– Exact! Despre lămâi vreau să vă spun că poate înflori tot anul, pe aceeași plantă aflându-se flori și fructe în același timp, aflate în diferite etape de dezvoltare. Fructele sunt foarte bogate în vitamina C, iar coacerea lor e foarte lungă ( în jur de 200 zile).Florile albe pot fi solitare sau grupate în buchețele și sunt foarte parfumate. Un lămâi înflorit, în ghiveci , poate să-ți parfumeze întreaga locuință! Acum vom observa orhideele. Florile lor pot lua formă de pasăre, de fluture sau de insectă. Rădăcinile lor aeriene pot absorbi apa atmosferică, iar o orhidee interesantă e orhideea Vanilla, ale cărei fructe au formă de teacă. Aceste teci aromate se folosesc în cofetărie, în scopul aromatizării produselor ( ”batonul de vanilie”). Copii, ați auzit de plante carnivore?

– Da, care se hrănesc cu insecte!

– Foarte bine! Ele au fost nevoite să se transforme în ”prădători”, deoarece trăiesc în soluri sărăcăcioase, fără nutrienții sau sărurile minerale necesare creșterii și dezvoltării acestora. Cea mai cunoscută plantă insectivoră din țara noastră este Drosera Rotundifolia sau Roua cerului. Pe marginea frunzelor ei sunt niște perișori care secretă un lichid lipicios, care strălucește în lumina soarelui asemenea picăturilor de rouă (de unde și denumirea populară). Insectele se lipesc de acea sevă vâscoasă, iar perișorii se închid . Apoi, seva învelește insectele și le dizolvă complet. Iată un mod de adaptare a plantei la un mediu sărăcăcios, neprielnic creșterii și dezvoltării ei. Copii, v-a plăcut vizita la grădina botanică?

– Daaaa! Mulțumim pentru informațiile interesante! Cu siguranță vom mai reveni! La revedere!

– La revedere, copii și pe curând!

Pe drumul spre casă, copiii își povesteau unii-altora despre ceea ce i-a impresionat mai mult din lumea plantelor exotice: Floarea Flamingo? Bromelia? Roua cerului? Orhideea vanilată? Greu de spus....

  • avatarPublicat de:
    Cojocia Elena Cătălina

    Profesor înv. primar, la Școala Gimnazială Nr.197, București.