La început de primăvară, în zilele când soarele generează multă veselie, copiii sunt nerăbdători să iasă afară să se bucure de natura în plină schimbare. Au chef de sărit, de alergat sau de cățărat. Oferta de jocuri în aer liber e generoasă, ispititoare, îi apropie pe cei mici mai mult de natură, îi conectează cu pământul, cu soarele, cu apa, cu vegetația și tot ce înseamnă viață.
Nimic nu se compară cu activitățile ludice în aer liber! Așa că, un set de jocuri de acest fel, foarte atractiv pentru cei mici, a fost cel sub denumirea ”Jocuri în vânt…”. Tot acest concept s-a învârtit în jurul lumii copiilor, a ce fac și ce simt ei. Am ieșit în curtea grădiniței cu moriști de vânt de toate dimensiunile, bărcuțe și evantaie de hârtie, „parașutiști” confecționați în sala de grupă și recipiente pentru suflat baloane de săpun. Puteam aștepta o zi în care bătea ușor vântul, dar ne puteam la fel de bine descurca și dacă nu se simțea adierea lui primăvăratică.
La început, copiii au alergat pentru a da putere moriștilor colorate să se învârtă, gustând din plin din magia acestui joc al copilăriei. Mișcarea, întrecerea, râsetele au însoțit cu succes jocul.
Au urmat parașutiștii confecționați din siluete mici de carton, completate cu chip și haine desenate de copii cu creioane colorate și carioca, de ale căror brațe, la sfârșit am atașat parașute din bucăți de pungă de plastic reciclabil sau sac menajer, prinse la colțuri cu ațe. Lansarea parașutiștilor în aer a fost o adevărată distracție! Principiul funcțional care a asigurat succesul lansării a fost prinderea cu trei degete de parașuta pliată și aruncarea dintr-o dată în sus. Parașutiști colorați au planat umplând aerul de culoare. Jocul a durat minute în șir și ar fi durat și mai mult dacă cei mici și nerăbdători nu ar fi cunoscut oferta de accesorii de joc. Își doreau să le încerce pe toate.
Toți copiii iubesc baloanele de săpun, iar suflatul, dozarea eliminării aerului pentru a face baloane mai mari sau mai multe, fuga după ele i-au ajutat să consume energie și să își oxigeneze mai bine corpul. Invazia baloanelor de săpun e un joc ușor de realizat, care stimulează simțurile, amuzant și distractiv.
Dar, pentru că de curând a și plouat, balta a devenit inevitabil un punct de atracție. Pentru că totuși, puterea soarelui de a doua zi a secat-o pe jumătate, acest lucru nu ne-a împiedicat să găsim soluția salvatoare pentru a ne putea juca așa cum ne doream: o găleată de apă de la robinet vărsată pentru a o mări… Jocul cu bărcuțele colorate de hârtie lansate la apă, în balta proaspăt formată, face parte din jocurile libere în care li se permite copiilor să se murdărească, să se ude, să-și bălăcească mâinile după pofta inimii. E un joc adorat de copii! Bărcuțele de hârtie au fost așezate cu grijă pe apă, doar că, deplasarea lor era o problemă. Provocarea de a găsi soluții nu s-a lăsat prea mult așteptată, oferindu-le celor mici viziune în a-și găsi singuri tehnicile ideale: văluritul cu mâna de către cei mai curajoși pe care nu i-a speriat culoarea apei, dar și cu bățul, ca soluție simplă cu ce aveam la îndemână. Totuși noi eram pregătiți! Evantaiele de hârtie, la fel de colorate ca și micile ambarcațiuni s-au pus imediat în mișcare.
Toate jocurile acestea creative, care relaxează și bine dispun, sunt jocuri în care copiii pot să își pună în practică ideile, să își exerseze talentul, să se descopere pe ei înșiși, să își pună întrebări și să găsească răspunsuri.
Joaca în natură le stimulează creativitatea și curiozitatea de a explora. Îi duce pe copii într-o lume pe care să o vadă mai frumoasă, în care să se integreze ușor și de care să se bucure din toată inima.
- Publicat de:
Leucă Brîndușa
Profesor înv. primar, la Grădinița P.N. „Țăndărică”, Suceava.