Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Simbolistica oului de Paști

Ca simbol al creației, al zămislirii vieții, oul a inspirat o întreagă literatură. În cultura românească este suficient să amintim de doi reprezentanți de seamă: Constantin Brâncuși și Ion Barbu. Ouăle încondeiate s-au constituit, la români, într-o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, integrându-se între elementele de o deosebită valoare ale culturii spirituale populare, care definesc particularitățile etnice ale poporului nostru.

Legendele creștine leagă simbolul ouălor roșii de patimile Mântuitorului. Răstignirea și Învierea Lui se înfrățesc cu reînvierea naturii primăvara și cu reluarea ciclurilor vieții. Oul, El însuși purtător de viață, devine un simbol al regenerării, al purificării și al veșniciei.

Legenda spune că atunci când Hristos a fost bătut cu pietre, acestea atingându-l s-au transformat în ouă roșii. O altă tradiție consemnează că Maica Domnului, venind să-și vadă Fiul răstignit i-a adus ouă care s-au însângerat sub Cruce.

Culorile folosite corespund unei simbolistici bine stratificată în timp și cunoscută inițiaților. Roșul este simbol al sângelui, soarelui, focului, al dragostei și bucuriei de viață. Negrul reprezintă absolutismul, statornicia și eternitatea. Galbenul reprezintă lumina, tinerețea, fericirea, recolta și ospitalitatea. Verdele reprezintă reînnoirea naturii, prospețimea, rodnicia și speranța. Albastrul reprezintă cerul, sănătatea și vitalitatea. Violetul înseamnă stăpânirea de sine, răbdarea și încrederea în dreptate.

Mai demult, ouăle erau vopsite în culori vegetale. Culorile vegetale erau preparate după rețete străvechi, transmise din generație în generație, cu o mare varietate de procedee și tehnici. Plantele, în funcție de momentul când erau recoltate, de timpul de uscare sau de modul în care erau combinate, ofereau o gamă extrem de variată de nuanțe.

Extrem de diversificate și ingenioase sunt materialele și instrumentele folosite la decorarea (împistrirea) ouălor. În funcție de regiunile țării, există procedee specifice pentru realizarea ouălor decorative (nu cele folosite în zilele de sărbători ale Păștilor). În unele părți sunt folosite ouă fierte, în alte zone cele golite de conținut.

Transmise din generație în generație, aceste simboluri păstrate până astăzi în ornamentarea ouălor de Paști vorbesc de ingeniozitatea și deosebitul simț artistic cu care românii și-au întovărășit mersul vieții lor.

  • avatarPublicat de:
    Dumitru Marioara

    Profesor înv. primar, la Școala Gimnazială Nr.49, București.