Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Turnul Clopotniță Catedrala Încoronării În vara anului 1920 Nicolae Iorga, generalul Ion Averescu, Ionel Brătianu, Mihai Pherekide și Mitropolitul Miron Cristea au alcătuit o comisie pentru organizarea încoronării regelui Ferdinand I ca rege al tuturor românilor. La propunerea lui Nicolae Iorga a fost ales orașul Alba Iulia pentru a fi construită „Catedrala Reîntregirii Neamului” ca simbol al unitătii României, Alba Iulia fiind prima capitală a celor trei Principate Românesti unite sub domnia lui Mihai Viteazul la 1 Noiembrie 1600. Catedrala Reîntregirii Neamului mai este cunoscută și sub numele de Catedrala Încoronării de la Alba Iulia.

Catedrala a fost înălțată pe locul unde Mihai Viteazul a construit o biserică în anul 1597, care a fost demolata în 1714 de către stăpânirea austriacă. Lucrările la Catedrala Încoronării au început la 28 Martie 1921 și au fost terminate în Septembrie 1922. Catedrala de la Alba Iulia a fost sfințită la 8 Octombrie 1922 și a primit hramul Sfântului Gavril și al Sfântului Mihail în memoria primul întregitor de neam și țară al românilor Mihai Viteazul.

La data de 15 Octombrie 1922 a avut loc ceremonia de încoronare a regelui Ferdinand și a reginei Maria ca suverani ai României Mari. Patriarhul Miron Cristea a ținut o liturghie și a sfințit coroanele regale. Ceremonia de Încoronare a fost făcută în fața clopotniței, regele Ferdinand nu a vrut să fie încoronat în catedrala deoarece era de religie catolică, regele și-a pus singur coroana (Coroana de Oțel) pe cap nedorind să fie încoronat de un reprezentant al Biserici Ortodoxe (Patriarhul României Miron Cristea), după care a pus coroana (Coroana de Aur) pe capul reginei Maria care stătea îngenunchiată în fața regelui.

Catedrala de la Alba Iulia a fost construită după planurile arhitectului Victor Ștefănescu (pseudonim: Victor G. Stephănescu), lucrarea a fost executată de inginerului Tiberiu Eremia.

Arhitectura în stil Bizantin este inspirată după modelul Biserici Domnești de la Târgoviște construită de domnitorul Petru Cercel în anul 1585. Are o forma unei cruci grecești înscrisă. Catedrala este împrejmuită de patru corpuri de clădiri care sunt unite printr-un ansamblu de galeri deschise susținute de stâlpi, formând o curte interioară în care se află catedrala. Intrarea în incinta curții interioare se face printr-o arcadă boltită deasupra careia este turnul clopotniței înalt de 58 m.

Catedrala are trei turle octogonale fiecare având câte opt ferestre și câte o cruce impunătoare pe acoperișul în formă de bulb. Accesul se face printr-o intrare cu arcade mari boltite pe pereții căreia sunt înfățișate patru evenimente importante din istoria românilor Unirea Pricipatelor Române de la 1600 realizată de Mihai Viteazul, Noul Testament tradus de Mitropolitul Simion Ștefan la 1648, martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan și Refacerea unității spirituale a românilor. Fiecare eviniment este comemorat print-o inscripție pe placi de marmura „Aici, pe pământul trecătoarei glorii a lui Mihai Viteazul, domn peste Ardeal, s-a împlinit, după trei secole, menirea de a fi împreună a poporului român”; „Aici în Bălgradul Transilvaniei cu trei veacuri în urmă mitropolitul Simeon Ștefan a tipărit Noul Testament tălmăcit de ieromonahul Silvestru venit de dincolo de munți”; „Aici, pe pământul stropit cu sângele martirilor suferinței românești rupți pe roată pentru dreptate, a răsădit, după un secol şi jumătate, soarele unității naționale” și „Aici, după 250 de ani s-au regăsit în aceeaşi lege în Biserica străbună, fraţii despărţiţi prin silnicie şi viclene promisiuni, 21 octombrie 1948”. Tot aici sunt și patru icoane în mozaic, semnate de pictorul Ion Norocea.

Naosul este dominat de o cupola susținută de patru stâlpi otogonali placați cu marmură de Moneasa. Picturile sunt în stil bizantin au fost realizate de pictorul Costin Petrescu, la intrare în partea dreaptă și în partea stângă este infățișat (pictat) Mihai Viteazul și Doamna Stanca urmate de imaginea pictată a regelui Ferdinand I Întregitorul și a reginei Maria. În interiorul cupolei centrale este înfățișat Iisus Pantocrator, pe bolta absidei altarului este pictată imaginea Maicii Domnului, interiorul catedralei este deasemea pictat cu diferite scene biblice. Iconostasul este înconjurat de icoanele cuvioşilor mărturisitori Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Nicolae şi Visarion Sarai, a sfinţilor ierarhi mitropoliții Ilie Iorest și Sava Brancovici.

Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia este simbolul Mari Uniri de 1918 și a Reîntregirii României, este numită și Catedrala Încoronării, aceasta fiind un monument istoric de importanță națională.

 

Catedrala Încoronării
Catedrala Încoronării de la Alba Iulia

 

Nota: Acest articol este proprietatea website-ului Freepedia Edu. Orice preluare se poate face în limita a 350 de caractere cu link către pagina articolului.