Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

(Andi și Mihai se întorc de la școală împreună, amuzați de cele întâmplate la școală în ziua respectivă.)

Andi: – Vai, ce m-am distrat azi la ora de istorie! Ce „perle” au putut scrie în teste unii colegi

de-ai noștri! Auzi tu: „Primul român care a zburat în spațiul cosmic a fost Neil Armstrong!”. (râd amândoi)

Mihai: – Sau „Dumitru Dorin Gagarin”! Vai, cum l-a mai putut boteza pe Dumitru Dorin Prunariu! (alte hohote de râs)

Andi: – Cineva a scris că „Marco Polo a demonstrat că Pământul e rotund!”, iar asta a făcut-o Magellan, cu 250 ani mai târziu! Vai, ce confuzii teribile! Cred că unii n-au înțeles nimic din ce-au citit! (copiii se întristează)

Mihai: – Asta e clar! Auzi, tu: „Badea Cârțan a mers pe jos până la Roma, doar ca să doarmă la baza Columnei lui Traian!” A mers pe jos 20 zile până la Viena și alte 23 zile până la Roma, în ianuarie 1896, doar ca să se culce la baza construcției ! (se uită unul la altul uimiți).

Andi: – Mie îmi pare tare rău pentru colegii care nu iau în serios istoria! E bine să cunoști istoria, ca să știi cum să-ți clădești viitorul. În afară de asta, istoria e o poveste frumoasă despre poporul român sau alte popoare, iar noi iubim poveștile! (se uită unul la altul, aprobator)

Mihai: – Și la ora de geografie ne-am amuzat copios, când am auzit „perle” demne de toată lauda! Auzi, tu: „Marea Neagră e un lac sărat, pentru că așa mi-a spus tata în mașină azi-dimineață!” De parcă n-am fi învățat deja de Lacul Sărat, Lacul Amara, Lacul Ocna Sibiului, Lacul Ursu, Lacul Techirghiol și multe altele!

Andi: – Sau: „Cea mai înaltă formă de relief din România atinge 8848m!” Avem noi un munte Everest în România și nu s-a aflat încă de el? Eu cred că unii colegi știu mai multe informații despre alte țări și mai puține despre țara noastră. E trist! (se întristează)

Mihai: – Dar, tu știai că Dunărea nu mai izvorăște din Munții Pădurea Neagră, din Germania, ci din „Munții Carpați ai României”, după alt autor român, coleg de clasă cu noi? Vai, ce gafă mare!

Andi: – Știi ce nu pot înțelege eu? Cum or fi funcționa „hidrocentralele pe Marea Neagră”? Un coleg de-al nostru susține că există așa ceva. Noi știm de hidrocentrale pe râuri și Dunăre, dar pe Marea Neagră? Chiar sunt depășit de această problemă. (se uită întrebători, unul la altul)

Mihai: – Poate vor exista, dar cine știe când....Eu am rămas cu gândul la altceva: Ai auzit tu pe fermierii din agricultură „să facă irigații cu apă sărată, din mare”? Eu nu, știu că irigațiile se fac cu apă dulce, nu apă sărată.

Andi: – Și eu știu la fel! ...Dar, altcineva a scris că „cu apa din Marea Neagră se face alimentarea cu apă a unor localități”. Adică, ce vrea să zică? Că din robinetele lor curge apă sărată, din mare? Îți dai seama, cum ar fi asta? Nu mai mergem noi la mare, vine ea la noi! Ne umplem cada de baie cu apă sărată și înotăm, ca și cum am fi în mare! Uuuuu!!!

Mihai: – Da, te va ustura puțin pe la ochi, dar asta nu va fi grav. Mai rău va fi când vei bea ceai sărat, apă sărată sau vei mânca prăjitură sărată! Brrrr! Nu-mi doresc așa ceva!

Andi: – Nu, nici eu! Acum, că am ajuns acasă, de abia aștept să mă așez la masă, să mănânc prânzul preparat cu apă dulce, așa cum se face! Poftă bună! Pe mâine!

Mihai: – Poftă bună și ție! Pe mâine! (cei doi se despart, fiecare se duce spre casa lui)

  • avatarPublicat de:
    Cojocia Elena Cătălina

    Profesor înv. primar, la Școala Gimnazială Nr.197, București.