Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Trăim într-o lume plină de o gamă colorată. Limbajul culorilor a fost mereu pentru mine o fascinație. În permanență căutăm să descoperim simboluri și ce reprezintă culorile din punct de vedere psihologic și plastic. Omul este fascinat de lumină. Lumea din jur nostru este miraculoasă și frumoasă. Hai să ne oprim un pic și să privim acest univers și să uităm de grijile pe care le avem. Privim frumosul care poate să ne schimbe și încînta suflețelul. Aleea din parc plină cu copaci seculari, răsăritul și apusul de soare, să auzim cum murmură un rîu, plin de mister și taine, munții cu vîrfurile înalte pînă la bolta cerească, trilurile păsărilor. În tot ceea ce este în jurul nostru, culorile le dă măreție și splendoare, creînd contrast și armonie.

Oare ai observat cîte culori te înconjoară? Oare ați pus întrebarea ce semnificație au culorile? Sau de ce cerul este albastru? Iar pămîntul negru? Oare ați observat cînd o persoană este în culmea fericirii îi radiază față de lumină?

Culorile au un rol important în viața noastră, fiecare om le combină după dispoziție, uneori ne fac mai încrezuți, alte ori mai puternici. Combinînd o culoare poate să ne aducă o strare de melancolie, alte ori de bucurie, trezește emoții palpitante, ne încîntă mintea. Ea este oglinda personalității noastre și uneori influențează în comunicare, ducînd la neînțelegeri. Culorile semnifică, stări, țări, emoții, sentimente și tradiții. Chiar lumea aceasta este o fascinație multicoloră. Gîndiți-vă pe o clipă ce tristă ar fi viața noastră dacă ar dispărea culorile? Tristă, monotonă, invidioasă, cenușie, supărăcioasă. Oare culorile ne fac viața mai frumoasă, mai interesantă, sensibilizînd suflețelui fiecăruia? Foarte rar se întîmplă ca cineva să privească spectacolul de culori în natură care sunt dea dreptul covîrșitoare în frumusețea și măreția lor.

Psihologul elvețian Gustav Jung spune că ideile, sentimentele, senzațiile și intuiția sunt exprimate de culori. Fiecare culoare exercită o anumită influență asupra individului și-i provoacă anumite emoții.

Culorile albastru, verde și violet sunt culori reci, exprimă căldură, calmul, relaxarea, dar poate să influențeze la mînie, indiferență.

Culorile roșu, portocaliu, galben sunt culori calde, exprimă voie bună, adaptare, ospitalitate, dar poate să influențeze la mînie. Cultura străveche egipteană și chineză au practicat o metodă de vindecare prin utilizarea culorilor, numită cromoterapie.

Tonurile culorilor vii, aprinse, strălucitoare produc efecte pozitive, dar ele pot agrava starea de sănătate a omului, dacă sunt utilizate în exces.

Tonurile culorilor stinse, mate, fără strălucire produc energie negativă. Omul este legat de Cosmos prin sunete, numere, culoare. O persoană o putem determina în funcție de ce culori preferă. În spectacol și arhitectură culoarea este un mijloc de expresie, are un rol de subordonare, iar în pictură, culoarea este o modalitate principală artistică de exprimare. Elementul culoare este strîns legat în funcționalitatea sa estetică de alte mijloace de expresie, cum ar fi linia, forma, pata, compoziția, etc. Simbolismul culorilor au caracter universal și e bine să cunoaștem la toate culorile, semnificația și interpretarea.

Cum credeți ce culoare are lumina? Desigur, lumina este albă. Fiecare raza de lumină conține în ea cele 7 culori ale curcubeului, 7 note muzicale, 7 planete, 7 zile ale săptămînii. Cele 7 culori ale curcubeului sunt: roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și verde.

Cele 7 culori fundamentale ale spectrului solar, combinarea lor în diferite proporții creează alte culori și alte nuanțe. Curcubeele se formează atunci cînd picăturile de ploaie se răspîndesc lumina soarelui.

Lumina poate veni de la Soare, lună, de la diverse surse de lumină. Așadar omul vede lumea înconjurătoare foarte variată și bogată în culori. Omul are și el culoarea sa. Ochiul omului este construit asemeni unui aparat fotografic. Omul cînd privește un obiect în ochiul lui pătrunde întîi raze de lumină și îl vede foarte bogat, divers ca formă și culoare.

Italianul criticul de artă Lionello Venturi spune că „culorile în creație sunt materia din care este făcută lumina”. Iar francezul critic de artă Pierre Francastel „Culoarea, ca și formă, nu se găsește în natură sub aspectul în care intră în artă... Culoarea este o invenție omenească, perceperea culorilor este mobilă în raport cu societatea.”

Există două mari categorii de culori: culori spectrale și culori pigmentare.

Culorile spectrale sunt ansamblul radiațiilor emise de culoare: roșul-vermillon, verde-gălbui, albastrul-violaceu.
Culorile pigmentare sunt obținute din pigmenți și se clasifică la rîndul lor în culori primare și binare.
Culorile primare sunt: roșul, galbenul și albastrul.
Culorile binare sunt: oranj, verde, violet.
Culorile secundare se obțin prin îmbinarea culorilor primare: roșu+galben=oranj.
Non-culorile sunt albul, negru și gri.
Culorile terțiare
se obțin prin combinarea unei culori primare și a unei culori secundare alăturate: albastru+violet=violet-albastru (indigo).

H. Corbin ne spune că lumina corpului uman a lui Adam este de culoare gri ca fumul, bătînd în negru, negru subliniază purtător de mesaj, de autoritate și putere. Cea a sufletului vital din Noe este de culoare albastră, albastru subliniază calmitate, gingășie și atașament. Cea a inimii din Avraam este de culoare roșie, roșul reliefează voință, cutezanță, putere. Cea a forului intim din Moise este albă, albul transmite puritate, curățenie și neutralitate. Cea a spiritului din David este galbenă, galbenul semnifică energie, sociabilitate, originalitate, curiozitate și veselie. Cea a misterului din Iisus este de un negru luminos.

  • avatarPublicat de:
    Goncear Olga

    Profesor de arte plastice la Centrul de creație a copiilor, Drochia, Rep. Moldova.