Furnicile sunt insecte mici, ce trăiesc în grupuri organizate numite colonii, adevărate societăți în care fiecare categorie socială are locul și rolul ei bine stabilit. Cea mai numeroasă categorie de indivizi dintr-o colonie o reprezintă furnicile lucrătoare care au ca atribuții în strângerea hranei și îngrijirea generației viitoare (ouă, larve). Următoarele ca număr de indivizi sunt furnicile soldat, mai mari și mai puternice care au rolul de apărare a coloniei. Furnicile soldat sunt dotate cu mandibule puternice precum și alte arme cum ar fi jetul de acid ce se declanșează dintr-o glandă aflată în partea din spate a abdomenului. În caz de nevoie soldații sunt ajutați de lucrătoare să apere colonia.
Cea mai importantă furnică din colonie este regina. Regina depune ouă, are dimensiuni gigantice în comparație cu o furnică lucrătoare și are aripi. Fiecare mușuroi are câte o singură regină, ceea ce înseamnă că toate furnicile dintr-o colonie sunt înrudite între ele (surori). Masculii provin din ouă nefertilizate aceștia sunt înaripați și se împerechează cu reginele.
Ouăle pe care le depune regina sunt preluate de lucrătoare și transportate prin coridoarele mușuroiului în prima cameră a locului numit creșă. De aici, după ce se dezvoltă și ajung larve sunt transportate în cea de a doua cameră a creșei de unde sunt hrănite până ce se transformă (metamorfozează) în adulți așa apare noua generație de lucrătoare sau de soldați.
În general furnicile își construiesc adăposturi sub pământ ridicând la suprafață movilițe numite mușuroaie, datorită galeriilor pe care le construiesc furnicile contribuie la oxigenarea și regenerarea solului. Mușuroaiele sunt echilibrate din punct de vedere al temperaturii și al umidității, sunt bine aerisite și ingenios compartimentate astfel încât munca să fie eficientă. Coloniile au mai multe compartimente: camera reginei, creșa cu cele două compartimente, spații de depozitare a hranei.
Furnicile se hrănesc cu plante dar și cu insecte inclusiv alte furnici care le invadează colonia, unele specii își cultivă hrana iar altele o cresc, dezvoltând adevărate ferme subterane. Ele aduc în mușuroi insecte mult mai mici pe care le hrănesc cu plante. Aceste insecte se numesc afide. Afidele transformă substanțele minerale din plante în miere cu care se hrănesc atât furnicile lucrătoarele cât și ceilalți membrii ai coloniei.
În pădurile calde ale Americii de Nord trăiesc furnicile tăietoare de frunze. O caracteristică a acestei specii de furnici este aceea că ele folosesc aceste frunze pentru suportul nutritiv (compostul) pe care cultivă un anumit tip de ciuperci pe care le consumă mai apoi ca hrană, ...ceea ce înseamnă că au o societate ce se bazează pe agricultură.
În zonele aride ale Americii de Nord și de Sud, dar și în Africa sau Australia sunt întâlnite furnicile de miere. În aceste colonii lucrătoarele depozitează mierea în corpul suratelor lor ca în niște butoiașe și le pun la păstrare pentru necesarul de hrană al mușuroiului.
În pădurile de conifere, trăiesc așa numitele furnici de lemn. Ele au dimensiuni mai mari și cunoștințe de inginerie mai avansate deoarece construiesc mușuroaie înalte de peste un metru din acele de brad adunate de pe solul din pădure, însă respectă aceleași principii de întreținere a mușuroiului ca și suratele lor mai mărunte. Mandibulele acestora sunt mult mai puternice fiindcă cu ajutorul lor transportă materialul lemnos.
Furnicile trăiesc în toate zonele și pe toate continentele, exceptând zonele reci polare și vârfurile munților care depășesc 1.500 de metri.
Furnicile sunt puternice și neînfricate, ele au capacitatea de a ataca insecte de dimensiuni mult mai mari sau chiar mamifere de mici dimensiuni pentru a se hrănii sau pentru a se apăra de dușmani, ele pot transporta o greutate de 50 de ori mai mare decât propria greutate.
- Publicat de:
Vlădău Alexandrina Maria
Profesor învățământ primar, la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Alba Iulia.
Nota: Acest articol este proprietatea website-ului Freepedia Edu. Orice preluare se poate face în limita a 350 de caractere cu link către pagina articolului.