Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Anaconda Verde Anaconda este un șarpe constrictor, neveninos, semi-acvatic din familia Boidelor, ordinul Eunectes.

Cea mai cunoscută specie este Anaconda Verde (Eunectes Murinus), trăiește în exclusivitate pe continentul America de Sud în zona tropicală, habitatul natural este bazinul fluviului Amazon și al fluviului Orinoco. Trăiește în general în mediul acvatic, cursuri cu ape line sau mlaștini, băștinașii o numesc Jiboia sau Yakumama.

Anaconda este cel mai mare șarpe din lume dacă nu luăm ca și criteriu strict lungimea, cu diametrul corpului de peste 30 cm, are cea mai mare circumferință, care poate depăși 95 cm și cu o greutate de aproximativ 250 kilograme este cel mai masiv șarpe de pe Terra dar nu este și cel mai lung șarpe (cel mai lung șarpe este pitonul). Vârsta maximă la care poate ajunge este de 35 de ani.

Masculii din această specie sunt mai mici decât femele având o lungime de 3-4 metri iar femela poate ajunge până la 8-12 metri. De foarte multe ori după împerechere femela îl mănâncă pe mascul (canibalism), se crede că face acest lucru pentru că are nevoie de proteine pentru a procrea iar masculul fiind mai mic este considerat o pradă facilă.

Șerpii din acestă specie sunt ovovivipari (ouăle sunt clocite în interiorul corpului), născând pui vii, care la naștere măsoară aproximativ 60 cm.

Șarpele Anaconda se hrănește cu animale acvatice sau terestre: pești, crocodili de talie mică, broaște țestoase, păsări, capibara, căprioare, porci mistreți, viței, în general tot ce poate înghiți. Anaconda ucide prada prin constricție sau înecare, atacă prin surprindere cu o viteză foarte mare de regulă la cap, încolăcindu-se rapid în jurul prăzii strângând cu putere până când victima se sufocă sau inima victimei se oprește datorită presiunii exercitate asupra toracelui, dacă prada este de talie mică o trage sub apă unde este înecată. Înghite prada întreagă datorită unui mecanism natural care-i permite să-și disloce maxilarul poate înghiții prăzi foarte mari, de regula poate înghiții cu ușurință animale care au mai mult decât dublul circumferinței corpului său, au fost semnalate cazuri în care șarpele anaconda a înghițit chiar și vaci. Atacurile asupra omului sunt foarte rare cu toate că această specie poate ucide și înghiții cu ușurință un om adult.

Dușmanul natural al anacondei este jaguarul, cu toate că au fost înregistrate cazuri în care anaconda a atacat jaguari acesta rămâne cel mai mare dușman natural al său, evident că omul este cel mai temut dușman al acestui șarpe care este vânat pentru piele, aceasta fiind folosită în domeniul marochinăriei. Triburile de băștinași vânează anaconda pentru consumul alimentar propriu.

Alte specii din ordinul Eunectes: Anaconda Galbenă (Eunectes Notaeus) are dimensiuni mai mici atinge o lungime maximă de 4,6 metri, Anaconda Întunecată (Eunectes Deschauenseei) și Anaconda Boliviană (Eunectes Beniensis), care au o lungime de până 3 metri.

 

 Șarpe anaconda capturat la Altamira în Brazilia în septembrie 2016, de muncitorii de pe un șantier în timpul unor acțiuni de dinamitare, șarpele are 10 metri, aproximativ 400 kg și un diametru de aproximativ 1 metru.

Anaconda uriașă

 

Anaconda uriașă capturată

 

Nota: Acest articol este proprietatea website-ului Freepedia Edu. Orice preluare se poate face în limita a 350 de caractere cu link către pagina articolului.