Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Minunatele albine - Științele naturii

AlbinaAlbinele sunt insecte zburătoare, din familia lor mai fac parte viespile și furnicile. Ele au apărut, pe Pământ, odată cu primele flori, cu peste 100 de milioane de ani înaintea omului, albinele sunt singurele insecte care produc hrană pentru om.

Cele mai vechi urme ale acestor minunate insecte s-au găsit în nordul Europei, în regiunea Mării Baltice, în rășini de conifere mineralizate (ambră).

Albinele sunt insecte foarte organizate, trăiesc în familii iar locuința lor se numește stup. Stupii sunt construiți de oameni sau mai pot fi construiți de albine în scorburile copacilor din natură. Albinele sunt esențiale pentru natură și sunt responsabile de polenizarea majorității plantelor. Într-un stup locuiește un singur roi de albine.

Cine locuiește în stup? - În stup locuiește o singură regină, câțiva trântori și albinele lucrătoare care sunt cele mai numeroase, în total aproximativ 50.000 indivizi. De asemenea toate albinele au un rol foarte bine stabilit.

Unde trăiesc albinele? - În păduri, livezi, pajiști, grădini, chiar și în parcuri, oriunde sunt flori sunt și albine.

Ce mănâncă albinele?  - Nectarul și polenul pe care-l colectează din flori. Când sunt în stup sau pe perioada iernii se hrănesc cu miere.

Prădători albinelor sunt păsările, rozătoarele, reptile, sconcși sau urșii.

Trântorii sunt albinele de sex masculin aceștia nu au ac, trăiesc în stup doar pentru a se împerechea cu regina, apoi mor. Când mierea se împuținează în stup, trântorii sunt dați afară din stup.

Albinele lucrătoare, au o viață scurtă, de 5-6 săptămâni în timpul culesului și câteva luni în timpul repausului de iarnă, când în interiorul stupului îndeplinesc diferite sarcini. Albinele lucrătoare au un ac în parte inferioară a abdomenului pe care-l folosesc pentru a se apăra de dușmani.

Cum comunică albinele? - Albinele au felul lor de a comunica și anume ele dansează. Au două moduri de a dansa, un dans „în cerc” și „în opt”. Dansul „în cerc” îl fac când se întorc de la o sursă de polen aflată în apropierea stupului, iar cel „în opt”, atunci când se întorc de la distanțe mai mari.

Regina albinelor trăiește până la cinci ani și depune într-o zi circa 2000 de ouă, care cântăresc de două ori mai mult decât greutatea ei.

Albinele au 5 ochi, 6 picioare și două stomacuri – un stomac pentru a mânca și celălalt este folosit pentru depozitarea nectarului colectat din flori sau a apei, în acest fel ele transporta nectarul (hrana) la stupul lor. Albinele își depozitează veninul într-un sac atașat la baza acului cu care se apără de dușmani. Albinele văd toate culorile, în afară de culoarea roșie. Văzul și mirosul le ajută să găsească florile pentru a colecta polenul.

Mierea este produsă din nectarul cules din flori, aceasta este depozitată într-un fagure și este deshidratată. Albinele elimină apa din nectar prin bătăi ale aripilor, până când rămâne o umiditate de 17%. Apoi fagurii sunt sigilați cu dopuri de ceara. Ceara este produsă cu ajutorul unor glande speciale aflate în abdomen, este secretată din stomac și mestecată cu fălcile lor. Mierea este un lichid vâscos, dulce. Aroma, culoarea, textura mierii variază în funcție de plantele din care albinele au adunat nectarul.

Albine fagure
Albinele lucrătoare și regina

Pentru noi, oamenii aceste mici viețuitoare sunt neprețuite. Sunt unele dintre cele mai importante vietăți din întreaga lume, prin munca lor grea, ele realizează lucruri uimitoare.

Ce putem face pentru a ajuta albinele, să plantăm mai multe flori în grădini, parcuri sau în curțile noastre, să NU folosim pesticide sau substanțe chimice care ar putea afecta albinele, chiar dacă avem impresia că efortul nostru este o picătură într-un ocean, ...trebuie să știm că ...picătură cu picătură se face oceanul.

Începând cu anul 2018, în fiecare an, în data de 20 mai, este sărbătorită „Ziua mondială a Albinelor” în acest fel omenirea recunoaște importanța acestor harnice insecte.

Albert Einstein a spus, Dacă albina ar dispărea de pe suprafața globului, atunci omul ar mai avea doar patru ani de trăit. Dacă nu ar mai fi albine, nu ar mai fi polenizare, nu ar mai fi plante , nu ar mai fi animale, deci omul nu ar mai exista.

 

Bibliografie
Laurence Boukobza,Annick Moulinier,Animale,Ediția română,Novum Impex,2007
Claire Waring, Adrian Waring ,Manual de creștere a albinelor, Editura MAST, 2012
20 de curiozități despre albine
Albina - Wikipedia

  • avatarPublicat de:
    Nae Ioana

    Profesor înv. preșcolar, la Grădinița Nr.2, Otopeni.