Dinozaurii au dispărut în urmă cu 65 de milioane de ani, cauza fiind un asteroid de dimensiuni impresionante care a lovit Terra într-o zonă din peninsula Yucatan din Mexic. Conform ultimelor studii asteroidul a avut aproximativ un diametru de 15 km. Zona de impact a fost localizată în aproprierea orașului Chicxulub din Mexic unde există un crater de impact cu un diametru de 200 km. Centrul craterului, Chicxulub se afla la 450 metri sub nivelul marii în Golfului Mexic.
Evenimentul a fost numit de oamenii de știință Extincția Cretacic-Terțiar, se presupune că asteroidul a lovit Terra cu o forță (estimată la 96 tera-tone de TNT) echivalentă a peste un miliard de bombe atomice de tipul celei de la Hiroshima. Impactul a produs un cutremur de peste 10 grade pe scara Richter și deplasarea plăcii continentale care a generat valuri uriașe (tsunami). S-a produs o undă de șoc care a distrus totul în calea ei generând incendii, cutremure, chiar și erupții vulcanice. În momentul impactului au fost aruncate în atmosferă cantități uriașe de cenușă și praf, a fost degajată în atmosferă o cantitate impresionantă de acid sulfuric care s-a transformat în aerosoli.
Toate viețuitoarele de pe o rază de câteva mii de kilometri din zona epicentrului exploziei au fost vaporizate instantaneu sau incinerate de unda de șoc. A urmat o noapte lungă care a durat aproximativ doi ani, concomitent cu răcirea accelerată a planetei. Datorită norului de cenușă și de praf care s-a format în jurul întregii planete radiația solară a fost blocată. Soarele nu a mai luminat și nu a mai încălzit pământul, plantele au încetat să facă fotosinteză iar vegetația a început să se împuțineze dramatic.
Dinozaurii ierbivori au început să se împuțineze datorită lipsei de hrană iar dinozaurii carnivorii ca de exemplu Tyrannosaurus rex (T-Rex) din aceeași cauză au început să dispară încet dar sigur, deoarece sursa lor de hrană în special dinozaurii ierbivori devenise aproape inexistentă. Alți factori importanți care au contribuit la dispariția dinozaurilor au fost temperaturile foarte scăzute și ploile acide. A fost una dintre cele mai rapide și dramatice schimbări climaterice din istoria planetei care a determinat extincția dinozaurilor.
Nu toate speciile de dinozauri au dispărut, unele specii de dimensiuni mai reduse (în special dinozaurii cu pene) au reușit să se adapteze evoluând în pasări, șerpii au reușit să supraviețuiască deoarece s-au retras sub pământ unde s-au hrănit cu mamifere mici precum șoarecii sau cu insecte. Crocodilul a supraviețuit datorită habitatului acvatic în care trăiește și în prezent. Alte specii de animale în special mamiferele de dimensiuni mici au reușit să supraviețuiască. Animalele marine care nu trăiau aproape de suprafața mărilor și oceanelor au supraviețuit și ele în mare parte, ca de exemplu rechinul, oceanele nefiind afectate în aceeași măsură ca zonele continentale.
Oamenii de știință presupun că coliziunea asteroidului cu Pământul care s-a produs acum 65 de milioane de ani, a avut ca rezultat cea mai mare extincție din istoria planetei. Se presupune că atunci a dispărut aproximativ 75% din fauna și plantele de pe Terra.
După o perioadă de 160 milioane de ani în care dinozaurii au dominat planeta în urma unui cataclism (eveniment cosmic) dinozaurii au dispărut, lăsând loc în ecosistemul planetar mamiferelor care s-au dezvoltat au prosperat și evoluat. Evoluția mamiferelor a culminat cu apariția omului care a devenit specia dominată a planetei.
Nota: Acest articol este proprietatea website-ului Freepedia Edu. Orice preluare se poate face în limita a 350 de caractere cu link către pagina articolului.