Cea mai mare groapă abisală de pe glob se numește Groapa Marianelor, este localizată în depresiunea Marianelor care se întinde pe o lungime de 1800 km. Groapa Marianelor este situată în regiunea Melanesia din Oceanul Pacific, în vecinătatea insulelor Mariane și la aproximativ 2.000 kilometri de insulele Filipine, aici a fost înregistrată (măsurată) cea mai mare adâncime din lume care este de peste 11 km sub nivelul mării, fiind și cea mai mare adâncime oceanică.
Adâncimea cea mai mare a fost înregistrata în anul 1957 de nava științifică „Viteazul”, când a fost măsurata o adâncime de 11.034 metri în locul numit Golul Marianelor (Mariana Hollow). Adâncimea maximă cunoscută este de 10.994 metri în locul numit Challenger Deep, datorită presiunii ridicate, temperaturii variabile și a densității apei care la 11.000 de metri este cu 4,96% mai mare, instrumentele de măsură nu pot determina cu precizie adâncimea, de exemplu: sonarul Simrad EM120 cu care sau efectuat măsurătorile în 2009 a avut o marjă de eroare de +/- 22 de metri.
La 23 ianuarie 1960 oceanografii Jacques Piccard și Don Walsh au coborât la bordul batiscafului Trieste în abisul subacvatic din Groapa Marianelor până la adâncimea de 10.916 metri iar în martie 2012 regizorul canadian James Cameron s-a scufundat cu submersibilului Deepsea Challenger până la adâncimea de 10.908 metri.
Abisul oceanic s-a format în urmă cu milioane de ani ca o consecința a ciocnirii plăcilor tectonice, aici având loc fenomenul de subducție, mai exact o placă tectonică alunecă sub cealaltă placă tectonică. Acest fenomen de subducție a creat o fisură uriașă în scoarța pământului care are o lățime de aproximativ 70 kilometri și o lungime de aproximativ 2.500 kilometri.
Cu toate că inițial se credea că la o asemenea adâncime nu pot exista animale marine deoarece presiunea apei este de 1.000 de ori mai mare ca la suprafață iar temperatura apei este la limita înghețului. Încă de la prima scufundare a lui Jacques Piccard și Don Walsh au fost observate vietăți marine, confirmate de scufundările ulterioare. Aici trăiesc microorganisme, amfipode, viermi tubulari, pești gelatinoși transparenți, pești și animale înrudite cu meduzele cu glande luminoase pe care le folosesc pentru a-și atrage prada și o multitudine de vietăți acvatice ciudate inclusiv crustacee. Au fost descoperite specii noi de pești la o adâncime de peste 8.000 de metri.
Cea mai mare adâncime la care a ajuns un om a fost atinsă în aprilie 2019 de americanul Victor Vescovo, care la bordul batiscafului DSV Limiting Factor s-a scufundat în Groapa Marianelor la adâncimea de 10.928 metri, în locul numit Challenger Deep. Exploratorul american a fost surprins să vadă pe fundul abisal un ambalaj de bomboane (conform propriei declarații), semn că poluarea planetei a ajuns chiar și la 11.000 de metri sub nivelul mării.
Nota: Acest articol este proprietatea website-ului Freepedia Edu. Orice preluare se poate face în limita a 350 de caractere cu link către pagina articolului.