Publicare GRATUITĂ articole educaționale !

Se acordă adeverință ISSN

Lacul Baikal Lacul care deține atât recordul de cel mai adânc lac din lume, cât și recordul de lacul cu cea mai mare suprafață de apă dulce este lacul Baikal din Rusia. Lacul este situat în sudul Siberiei, a luat naștere într-o falie tectonică care a început să se formeze în urmă cu aproximativ 24 milioane de ani, fiind alimentat cu apă dulce de 336 de râuri care își varsă apele în el. Lacul Baikal are o suprafață de peste 31.000 de km². Adâncimea maximă măsurată a fost de 1637 metri, aceasta fiind cea mai mare adâncime de apă dulce de pe Terra. Lacul deține 23% din rezervele de apă dulce ale planetei. Perimetrul țărmului este de peste 2000 de kilometri. Singurul râu care izvorăște din lacul Baikal este Angara, care este afluentul fluviului Enisei.

Lacul Baikal deține o floră și o faună unică datorită izolării sale față de ocean cum ar fi foca de Baikal (nerpa) care este o specie unică în lume aceasta putând atinge vârsta de 56 de ani și care trăiește numai aici. Majoritatea speciilor de pești, moluște și crustacee acvatice din lacul Baikal sunt specii endemice.

Lacul Baikal este al doilea ca mărime din lume după Marea Caspică, acesta având particularități distincte cum ar fi transparența apelor sale, acest lucru se datorează milioanelor de crustacee (epischura) care se hrănesc cu algele și plantonul din lac și care acționează ca un filtru de epurare natural, în zilele senine se poate vedea fundul lacului până la o adâncime de 50 m. Din cauza vânturilor puternice care se pot lua naștere din senin valurile pot atinge o înălțime de 6 metri. Datorită frigului Siberian lacul Baikal rămâne înghețat 5 luni pe an, gheața are o grosime de peste un metru, fiind foarte transparentă, atât de transparentă încât prin ea se văd viețuitoarele subacvatice sau pietrele de pe fundul lacului.

Lacul Baikal face parte din patrimoniul mondial al UNESCO, fiind în același timp și o destinație turistică foarte apreciată.

 

Foca Baikal
Foca Baikal

 

Nota: Acest articol este proprietatea website-ului Freepedia Edu. Orice preluare se poate face în limita a 350 de caractere cu link către pagina articolului.