Shenzhou-8 (SZ-8) - 31 octombrie 2011 misiune fără echipaj uman la bord, lansată cu racheta purtătoare Chang Zheng 2F (română: Marșul Lung; engleză: Long March F2) de pe cosmodromul Jiuquan cu misiunea de andocare în regim autonom cu Laboratorul Spațial Tiangong-1.
Shenzhou-8 a fost misiunea de testare a sistemelor de andocare în regim autonom (automatizat), în vederea andocării în viitor a navelor spațiale de tip Shenzhou cu Tiangong-1. În viitoarea misiune Shenzhou-9 (SZ-9) care va fi cu echipaj uman la bord, va fi testat sistemul de andocare manuală.
Primul test de andocare automata s-a efectuat la data de 2 noiembrie 2011, pentru a se evita ca instrumentele de navigație și andocare să interfereze cu lumina soarelui nava modulul spațial și Laboratorul spațial Tiangong-1 au fost plasate în partea umbrită a Terrei (în întunericul orbital). Testul s-a realizat cu succes nava spațială Shenzhou 8 s-a cuplat cu Tiangong-1 la ora 17:28 UTC, după 10 zile la 14 noiembrie 2011 nava spațială s-a decuplat de Tiangong-1.
Al doilea test s-a efectuat la 14 noiembrie, scopul experimentului a fost testarea acurateți senzorilor și a echipamentelor de andocare automată într-un mediu puternic luminat, andocarea fiind făcută în partea luminată de soare a orbitei. Andocarea (cuplarea) s-a realizat cu succes la ora 12:07 UTC, Shenzhou-8 a andocat pentru a doua oară cu Laboratorul Spațial Tiangong-1. La 16 noiembrie 2011 după 1 zi, 22 ore și 23 minute, nava spațială Shenzhou-8 s-a decuplat de stația spațială Tiangong-1.
Mecanismul de andocare este compus din mai multe sub-sisteme: radar UHF, balize radio, telemetrie laser, sistemul de transpondere si sisteme optice de ghidaj. Trapa de acces dintre modulele spațiale are diametrul de 80 cm.
Shenzhou-8 a efectuat la bord și un experiment germano-chinez care a fost compus din 17 experimente separate în domeniul cercetării medicale, a fost analizat comportamentul celulelor sistemului imunitar și a celulelor maligne în condiții de imponderabilitate. Proiectul se numește Simbox, cercetătorii chinezi și germani au colaborat la proiect timp de trei ani.
Misiunea Shenzhou-8 a fost un succes total. China a devenit a treia entitate și a doua țară din lume care a realizat andocarea în regim complet automatizat a două nave spațiale (module orbitale) în spațiu cosmic (incredibil dar adevărat!).
Până la acestă dată 31 octombrie 2011, doar Rusia (prima andocare automata a fost realizată de navele spațiale Kosmos 186 si Kosmos 188, 30 octombrie 1967) a realizat andocarea automatizată a două nave spațiale, în prezent andocarea navetelor Progress si Soyuz este automată. Ulterior la 3 Aprilie 2008, Agenția Spațială Europeană (ESA), a realizat andocarea automată (andocare integral automatizată) a misiuni de aprovizionare ATV (Automated Transfer Vehicle) devenind a doua entitate care realizează andocarea automatizată, dar cu mențiunea că sistemul de andocare este construit în Rusia de firma rusească RSC Energia iar navetele automate europene ATV ale ESA andochează la portul de andocare al modulului rusesc Zvezda. Din aceste considerente se poate spune că de fapt China este al doilea stat din lume care a realizat andocarea automată prin forțe proprii.
La 17 noiembrie 2011 modulul de coborâre a aterizat cu succes în regiunea Mongolia Interioară.
Nota: Acest articol este proprietatea website-ului Freepedia Edu. Orice preluare se poate face în limita a 350 de caractere cu link către pagina articolului.