Sonda orbitala lunara Chang'e 1Chang'e 1 (CE-1) - 24 octombrie 2007. Lansată de la Centrul de Lansare a Satelitilor Xichang din provincia Sichuan cu racheta purtătoare Chang Zheng 3A (română: Marsul Lung; engleză: Long March 3A) este prima sondă automată chineză care a fost trimisă către satelitul natural al pământului Luna, cu misiunea să orbiteze în jurul Lunii. Cu acestă misiune a început prima etapă a programului chinez de explorare a Lunii. Chang'e este numele zeiței Lunii în mitologia chineza.

După lansare Chang'e 1 a efectuat 3 orbitări în jurul Terrei după care și-a pornit motoarele accelerând pentru a se putea înscrie pe o orbită mai largă de unde să se lanseze spre Lună, a repetat procedura la fiecare orbitare în jurul Terrei până la 31 octombrie 2007. Când și-a pornit motoarele principale părăsind Terra și înscriindu-se pe traiectoria finală spre Lună. La 5 noiembrie 2007, Chang'e 1 a ajuns la destinație unde s-a plasat pe o orbită lunară circulară (seleocentrică) la o altitudine de 200 km, cu o perioadă orbitală de 127 de minute.

Obiectivele misiunii Chang'e 1 au fost diverse, cartografierea și fotografierea tridimensională a întregii suprafețe lunare și a formelor de relief, identificarea zonelor de aterizare a viitoarelor misiuni lunare. În timpul misiunii Chang'e 1, a fost creată pentru prima dată harta 3D a suprafeței lunare, cea mai exactă și completă hartă 3D de înaltă rezoluție. Evaluarea și identificarea potențialelor resurse ale solului lunar prin crearea unei hărți lunare cu distribuția resurselor și cantitatea acestora, Chang'e 1 a urmărit identificarea prezenței a 14 elemente chimice: potasiu, toriu, uraniu, oxigen, siliciu, magneziu, aluminiu, calciu, telur, titan, sodiu, magneziu, crom și lantan. Evaluarea prezenței și cantității izotopului Heliu 3 în componența solului lunar, în perspectiva utilizării acestui izotop al Heliului ca combustibil pentru o nouă generație de reactoare nucleare chineze. Testarea legăturii radio la mare distanța 40.000 - 400.000 km între Centrul de Control și sonda spațială lunară. Studierea "vântului solar" și impactul acestuia asupra Lunii și a Terrei. Printre obiectivele misiunii a fost, perfecționarea și experimentarea tehnologiei sondelor spațiale lunare.

Sonda orbitală lunară Chang'e 1 dispunea de două camere video pentru cartografierea suprafeței lunare, spectrometru pentru imagini spectrale, senzori de radiații infrarosii, altimetru laser pentru analiza topografică, detectoare de raze X și gama pentru a se determina componentele radioactive din solul lunar, două detectoare de particule de înaltă energie (electroni și protoni cu energia de 1,5 - 10 keV) pentru studiul "vântului solar". Pe tot parcursul misiunii sonda lunară Chang'e 1 a transmis 175 GO de date.

Durata misiunii a fost stabilită pentru un an dar sonda a rămas pe orbita lunară 1 an, 4 luni și 4 zile, la 1 martie 2009 sonda orbitală lunară Chang'e 1 și-a încheiat misiunea prăbușindu-se controlat pe suprafața lunară.

Lansarea sondei orbitale lunare Chang'e 1
Lansarea sondei orbitale lunare Chang'e 1
Centrul de control al misiuni Chang'e 1
Centrul de control al misiunii Chang'e 1

 

Nota: Acest articol este proprietatea website-ului Freepedia Edu. Orice preluare se poate face în limita a 350 de caractere cu link către pagina articolului.