Modulul spațial Shenzhou-2Shenzhou-2 (SZ-2) - 9 Ianuarie 2001, Lansată de pe cosmodromul Jiuquan cu racheta Chang Zheng 2F, (româna: Marșul Lung; engleză: Long March) misiunea a fost al doilea test chinez de fiabilitate a sistemului de menținere a vieții. Ansamblul Shenzhou-2 a fost compus dintr-un modul orbital și un modul de revenire la sol, acesta fiind o misiune automată fără echipaj uman.

În timpul misiuni s-a testat, sistemul de menținere a vieții, la bord fiind îmbarcate o maimuță, un câine, un iepure câteva animale mici printre care 6 șoareci si organisme acvatice de dimensiuni mici, cu ajutorul cărora sau efectuat experimente științifice. Sau făcut în total 64 experimente științifice, din care 12 în modulul de coborâre la sol. Au fost efectuate experimente în diferite domenii ca de exemplu: biologie, microgravitație, transmisii radio, radiații gama, în domeniul detectoarelor de particule și cristalografiei.

Modulul spațial Shenzhou-2 a efectuat 117 orbitări complete cu perigeul de 330 km și apogeul de 346 km, înclinația orbitală 42,6 grade, perioada unei orbite complete 91,3 minute.

Modulul de reintrare în atmosferă s-a separat de modulul orbital după 7 zile, 10 ore și 22 minute aducând pe Terra, maimuța, câinele si iepurele, testându-se astfel sistemul de menținere a vieții la reintrarea în atmosferă, test care a fost un succes.

Capsula de reintrare in atmosferă a aterizat la 16 ianuarie 2001 în regiunea Mongolia Interioara, de unde a fost recuperata cu succes.

Modulul orbital Shenzhou-2 a rămas pe orbita 220 de zile după care a fost inițiata comanda de reintrare in atmosferă, care a avut loc în oceanul Pacific între Insula Paștelui și Chile.

Shenzhou-2 lansare
Shenzhou-2 pe rampa de lansare.
Shenzhou-2 asamblare
Modulul spațial Shenzhou 2 este montat la racheta purtătoare Chang Zheng 2F.

 

Nota: Acest articol este proprietatea website-ului Freepedia Edu. Orice preluare se poate face în limita a 350 de caractere cu link către pagina articolului.