Începutul programului rusesc de explorare a spațiului cosmic își are rădăcinile la începutul secolului 19, în anul 1883 cercetătorul rus Konstantin Eduardovici Țiolkovski a publicat lucrarea „Spațiul liber” în care a tratat principiul reactiv în explorarea si deplasarea în spațiu cosmic. În anul 1903 publică "Explorarea spațiului cosmic prin intermediul unor dispozitive de rachete" în care arată că folosirea combustibililor lichizi (hidrogen și oxigen) mărește semnificativ raza rachetelor, în 1929 elaborează teoria rachetelor în trepte și formulele de calcul aferente.
Cercetările lui Konstantin E. Țiolkovski au fost continuate de cercetătorii ruși Friedrich Zander și Serghei Koroliov care au fabricat primele rachete, la 17.08.1933 a fost testată prima rachetă cu combustibil lichid, rezultatul cercetărilor fiind materializat mai târziu prin celebrele baterii de rachete Katiușa (Orgile lui Stalin) folosite în Al Doilea Război Mondial împotriva armatei germane. Sfârșitul războiului a permis Rusiei (URSS) să-și perfecționeze cercetările datorită planurilor capturate de la uzinele germane de rachete V2 din Peenemunde și Mittelwerk, au fost luați prizonieri și câțiva cercetători germani, însă majoritatea cercetătorilor au fost capturați în secret de către S.U.A.
04 Octombrie 1957 - Rusia a lansat pe orbită primul satelit artificial Sputnik 1. În greutate de 83,6 kg avea forma sferică, senzori de presiune, de temperatura și un emițător radio cu patru antene care emitea „bip-uri” continue care au fost recepționate pe toată planeta. Sputnik 1 a fost primul obiect construit de umanitate care a orbitat în jurul Pământului.
03 Noiembrie 1957 - Sputnik 2 prima ființă de pe Terra care a ajuns în spațiul cosmic, cățelușa Laika.
02 Ianuarie 1959 - Luna 1 a fost prima navă spațială care a realizat o orbitare în jurul Lunii, prima navă care a realizat o orbită heliocentrică, prima detectare a vântului solar și prima navă care a reușit să atingă o viteză cosmică (să iasă din câmpul gravitațional al Terrei).
13 Septembrie 1959 - Sonda spațială Luna 2 a reușit să ajungă pe Lună, era primul vehicul spațial din istorie care a ajuns pe un alt corp ceresc (prin impact) și pentru prima dată un steag național (al URSS) a fost pus pe un corp ceresc.
07 Octombie 1959 - Misiunea Luna 3 a fotografiat pentru prima dată fața nevăzută a Lunii.
19 August 1960 - Misiunea Sputnik 5 a revenit pe Terra aducând primele plante și animale care au supraviețuit unei călătorii în spațiu cosmic.
12 Februarie 1961 - Prima lansare de pe orbita Terrei pe o orbită heliocentrică (către planeta Venus).
12 Aprilie 1961 - Primul om în spațiu Iuri Gagarin, a fost lansată racheta Vostok 3KA care a plasat pe orbită modulul spațial Vostok 1 (Răsăritul) la bordul căruia se afla astronautul rus Iuri Alexeevici Gagarin, a fost pentru prima dată când un om a părăsit atmosfera terestră și a ajuns în spațiu comic, misiunea a durat 108 minute. Rusia (URSS) a devenit țara care a realizat primul zbor spațial cu echipaj uman din istoria omenirii.
19 Mai 1961 - Venera 1 a făcut primul survol al unei planete, a survolat planeta Venus la o distanță de 100.000 km.
06 August 1961 - Astronautul Gherman Titov în cursul misiuni Vostok 2, a fost primul om care a stat în spațiu mai mult de 24 de ore (25 ore și 18 minute), devenind al doilea astronaut care a orbitat în jurul Terrei, a efectuat 17 orbitări complete (după Iuri Gagarin, astronauții americani Shepard şi Grissom au efectuat doar zboruri sub-orbitale).
16 Iunie 1963 - Prima femeie astronaut Valentina Tereșkova a fost prima femeia din istoria umanității care a ajuns în spațiu, cu misiunea Vostok 6 care a durat 2 zile si 22 de ore.
12 Octombrie 1964 - Voskhod 1 primul zbor spațial cu echipaj multiplu (format din mai mulți membri).
18 Martie 1965 - Prima ieșire în spațiu cosmic, în timpul misiunii Voskhod 2 astronautul Alexei Leonov, a ieșit din modulul spațial timp de 12 minute, devenind primul om din istorie care a ieșit în spațiu cosmic.
Video: Alexei Leonov - Prima ieșire în spațiu
03 Februarie 1966 - Luna 9 a devenit prima navă spațială care a aselenizat pe Lună în siguranță și care a transmis date și imagini pe Terra. Era prima dată în istorie când o navă spațială ateriza (aseleniza) pe un corp ceresc.
01 Martie 1966 - Venera 3 misiune aterizare pe planeta Venus, contactul cu sonda s-a pierdut cu puțin timp înainte de a ajunge la Venus. A fost prima navă spațială care a ajuns (prăbușit) pe altă planetă.
03 Aprilie 1966 - Luna 10 a fost prima navă spațială care s-a plasat pe o orbită Lunară, și a devenit primul satelit artificial al Lunii.
18 Octombrie 1967 - Sonda spațială Venera 4 a avut ca obiectiv studierea atmosferei planetei Venus. Pentru prima dată, au fost recepționate date despre o altă planetă.
30 Octombrie 1967 - Prima andocare automată între două nave spațiale care evoluau independent, a fost realizată de navele spațiale automate Kosmos 186 si Kosmos 188.
15 Septembrie 1968 - Misiunea lunară Zond-5, având la bord o capsulă Soyuz 7K-L1, reusește să facă o rotație (orbită) completă în jurul Lunii și să se reântoarcă pe Terra.
05 Ianuarie 1969 - Primul transfer de echipaje și prima andocare între două nave spațiale cu echipaj uman, Soyuz 4 și Soyuz 5.
17 August 1970 - A fost lansată spre planeta Venus sonda spațială Venera 7, aterizeză pe planeta Venus.
15 Decembrie 1970 - Venera 7 este prima sondă spațială din istorie care a aterizat cu succes pe o altă planetă (Venus) și a transmis date pe Terra.
24 Septembrie 1970 - Misiunea Luna 16 a fost prima misiune automată pe Lună care a revenit pe Terra cu monstre de sol lunar.
23 Noiembrie 1970 - Misiunea Lunohod 1, primul rover (robot autonom) care a ajuns pe alt corp ceresc (pe Lună).
19 Aprilie 1971 - Prima stație spațială Saliut 1, a fost lansată pe orbită, Rusia a devenit prima tară din lume care a construit și plasat pe orbită o Stație Spațială.
Începând cu anul 1971 Rusia a avut un program pentru construcția unor stații spațiale plasate pe o orbită joasă terestră. A fost construită stația spațială Saliut care a fost dezvoltată pe baza programului secret al stației spațiale militare Almaz, pe langă echipajele militare, pe stația spațială s-au aflat și echipe de cercetători care au studiat, efectele imponderabilității în condițiile locuirii îndelungate în spațiu asupra organismului uman. Saliut este prima stație spațială din istorie care a fost locuită de un echipaj uman.
Iunie 1971 - Orion 1 primul observator spațial, la bordul stației spațiale Saliut 1.
27 Noiembrie 1971 - Sonda spațială Mars 2 eșuează în faza de aterizare pe planeta Marte, dar devine prima navă spațială din istoria omenirii care ajunge pe planeta Marte.
02 Decembrie 1971 - Sonda spațială Mars 3 devine primul obiect construit de om care aterizează pe suprafața planetei Marte și transmite date către Terra.
20-22 Octombrie 1975 - Venera 9 prima navă spațială care a aterizat pe planeta Venus, prima orbitare a unei planete și primele imagini ale suprafeței unei alte planete (Venus).
25 Ianuarie 1983 - Misiunea Astron, este lansat primul Observator Astronomic în spectrul ultraviolet.
19 Februarie 1986 - Stația Spațială MIR, pe baza experienței acumulată în programul Saliut, Rusia a dezvoltat în 1986 prima stație spațială modulară MIR, iar ulterior proiectul MIR 2 pe bazele căruia este construită în prezent Stația Spațială Internațională.
06 Martie 1986 - Sonda spațială Vega 1 și 9 Martie 1986 sonda Vega 2, programate inițial să cerceteze planeta Venus, au interceptat cometa Halley, folosindu-se de forța gravitațională a planetei Venus. Sondele au analizat compoziția și distribuția substanțelor ce alcătuiesc cometa în funcție de distanța până la nucleul cometei, gazele din coada cometei și interacțiunea lor cu vântul solar, au transmis pe Terra aproape 1500 de imagini ale Cometei Halley.
20 noiembrie 1998 - Este lansat primul modul al Stației Spațiale Internaționale, modulul de comandă Zarya.
Nota: Acest articol este proprietatea website-ului Freepedia Edu. Orice preluare se poate face în limita a 350 de caractere cu link către pagina articolului.