Chang'e 3 robotul autonom YutuChang'e 3 (CE-3) - 1 Decembrie 2013, misiunea a fost lansată cu racheta purtătoare Chang Zheng 3B (română: Marșul Lung; engleză: Long March 3B), de la Centrul de Lansare a Sateliților Xichang din provincia Sichuan, cu această lansare China a trecut la etapa a doua a programului de explorare lunară, și devine a treia țară care ajunge pe Lună.

La 6 decembrie 2013 modulul lunar Chang'e 3 a ajuns la destinație, sistemul autonom de navigație a început frânarea care a durat 6 minute (361 de secunde), pentru a obține o orbită lunară circulară stabilă la o altitudine de 100 km. La 14 decembrie 2013 modulul lunar a început procedura automată de aselenizare, Chang'e 3 și-a pornit motorul pentru a decelera, procedură care i-a permis să-și reducă viteza orbitală și să coboare până la 100 m față de suprafața selenară. De la acestă altitudine modulul lunar s-a deplasat în plan orizontal pe o traiectorie ușor descendentă pentru a evita obstacolele. Ajuns în zona de aselenizare la 4 m deasupra solului unde motorul a fost oprit, Chang'e 3 a aselenizat prin cădere liberă (gravitația Lunii fiind de 6 ori mai mică decât gravitația terestră). Procedura de aselenizare a durat 12 minute, s-a finalizat la ora 13:11 UTC și a avut loc în regiunea lunară Sinus Iridum.

Zona de aselenizare a fost selectată cu ajutorul datelor topografice culese în timpul misiunilor precedente Chang'e 1 și Chang'e 2, a fost numită „Guang Han Gong” (Palatul Lunii), trei cratere din aproprierea zonei de aselenizare au fost numite și ele „Zi Wei”, Tian Shi și „Tai Wei” după numele unor constelații din astrologia tradițională chineză.

Misiunea Chang'e 3 a fost compusă dintr-un modul de aselenizare „Chang'e” și un robot autonom (numit și rover) de explorare lunară care a fost botezat „Yutu”. Numele sondei lunare „Chang'e” provine din mitologia chineză, Chang'e este numele zeiței Lunii iar Yutu (română: Iepurele de Jad) este de un iepure mitologic care locuiește pe Lună împreună cu zeița Chang'e și unde prepară elixirul nemuririi într-un mojar.

Modulul de aselenizare (Chang'e 3) a avut un dublu scop să transporte robotul autonom (Yutu) și de platformă științifică lunară fiind înzestrat cu instrumente științifice: telescop în spectrul radiației ultraviolete (LUT) pentru a fi observate stele binare, galaxiile, nucleul activ al galaxiilor și radiația ultravioletă a stelelor, cameră foto (EUV) în spectrul radiației ultraviolete cu care să se studieze plasma-sfera și magnetosfera Pământului, cameră panoramică pentru imagini panoramice ale terenului lunar și ale robotului autonom (Yutu). Robotul Yutu a fost debarcat de modulul de aselenizare Chang'e 3 după 7 ore și 24 minute de la aselenizare (14.12.2013, 20:35 UTC).

Chang'e 3 rover-ul Yutu pe Luna
Robotul autonom Yutu explorează Luna, fotografiat de Modulul Chang'e 3

Robotul autonom (Yutu) dispunea de 6 roți cu care se putea deplasa cu o viteză de 200 m/h, un braț robotizat pentru a colecta probe de sol lunar, două panouri solare care care-i asigurau energia și avea o greutate de 140 kg. A fost dotat cu o serie de instrumente științifice: radar de adâncime pentru scanarea solului până la adâncimea de 30 m pentru evaluarea resurselor solului lunar, cameră 3D, două camere panoramice, spectrometru în spectrul vizibil și infraroșu, spectrometru cu raze X pentru detectarea particulelor alfa. Robotul autonom (Yutu) a efectuat analize științifice și geologice ale solului lunar și a trimis imagini tridimensionale ale solului lunar.

Modulul lunar Chang'e 3
Modulul Chang'e 3 fotografiat de robotul Yutu

La 25 ianuarie 2014 înainte de a intra în regim de hibernare, Agenția Națională Spațiala Chineză (CNSA) a anunțat că viitorul robotului este incert "datorită suprafeței lunare complicate robotul Yutu a întâmpinat anomali mecanice de control", presa occidentală a speculat că Yutu a "decedat". Spre dezamăgirea presei democratice după perioada de hibernare de 2 săptămâni Yutu a inviat dar cu un hadicap la panourile solare care nu mai puteau fi manevrate iar una din roți nu mai funcționa corespunzător, totuși și-a putut relua activitatea. La 14 martie 2014 când a iesit din nou din hibernare robotul Yutu și-a atins durata de viață proiectată de 3 luni. A continuat să fie operațional până la 16.09.2014 când a rămas imobil dar încă mai trimitea date către Centrul de Control, în martie 2015 Yutu a încetat să mai transmită date pe Terra.

Durata misiunii a fost stabilită pentru modulul de aterizare (Chang'e 3) la 1 an iar pentru robotul autonom (Yutu) la 3 luni. Agenția Națională Spațială Chineză (CNSA) a anunțat că modulul de aterizare Chang'e 3 a fost pus în regim de hibernare comandat la 14.01.2015, când a intrat în noaptea lunară și că la acea dată camera foto (EUV) și telescopul (LUT) erau încă operaționale.

Misiunea Chang'e 3 a făcut ca China să devină a treia țară din lume care a aselenizat pe Lună după Rusia și S.U.A. Prima aselenizare a fost realizată de Rusia la 3 februarie 1966 modulul lunar LUNA 9 a aselenizat cu succes de unde pentru prima dată în istoria omenirii au fost transmise imagini de pe un corp ceresc.

Lansare Chang'e 3
Lansarea misiuni lunare Chang'e 3

 

Nota: Acest articol este proprietatea website-ului Freepedia Edu. Orice preluare se poate face în limita a 350 de caractere cu link către pagina articolului.