Shenzhou-10 - Tiangong 1Shenzhou-10 (SZ-10) - 11 iunie 2013 misiune cu echipaj uman la bord, astronauții (taikonauții) Nie Haisheng, Zhang Xiaoguang și astronauta Wang Yaping, a doua femeie chineză care participă la o misiune în spațiu.

Nava spațială Shenzhou-10 (Nava Divina) a fost lansată de la Centrul de Lansare a Sateliților de pe cosmodromul Jiuquan, cu racheta purtătoare Chang Zheng 2F (română: Marșul Lung; engleză: Long March 2F), la 10 minute de la lansare modulul spațial s-a separat de ultima treaptă a rachetei purtătoare și s-a poziționat pe o orbită joasă pregătindu-se pentru întâlnirea cu Laboratorul Spațial Tiangong-1.

Misiunea principală a Shenzhou-10 (SZ-10) consta în perfecționarea tehnologiei de andocare automată și manuală a navelor spațiale orbitale cu Laboratorul Spațial Tiangong-1. Andocarea automată (automatizată), a avut loc la 13 iunie 2013 ora 05:11 UTC, după andocarea (automată) navei spațiale cu Tiangong-1 (Palatul Celest), taikonauții (astronauții) au așteptat 3 ore pentru ca presiunea aerului dintre cele două nave orbitale să se egalizeze, înainte de a intra în Laboratorul Spațial Tiangong-1.

În cele 12 zile petrecute la bordul Laboratorului Spațial echipajul a efectuat mai multe experimente științifice în domeniul medical și al tehnologiei spațiale.

Astronauta Wang Yaping a ținut lecții interactive cu elevii și studenții chinezi, a făcut mai multe experimente interactive în condițiile specifice de imponderabilitate lecțiile s-au făcut prin intermediul Televiziuni Chineze care a transmis în direct interactiv. Înainte de a se alătura programului spațial, Wang Yaping a fost pilot militar (foto) la unitatea de aviație din orașul Wuhan având gradul de locotenent, este căsătorită și are un copil.

„Pentru prima oară în istoria Chinei, vom organiza o lecție interactivă din spațiu, în timpul căreia vom demonstra copiilor particularitățile unor legi fizice în condiții de imponderabilitate”, a declarat Wang Yaping înainte de decolare.

La 23 iunie 2013 pilotul Zhang Xiaoguang execută cea mai dificilă parte a misiunii, procedura de andocare manuală. Shenzhou-10 se decuplează de Laboratorul Spațial Tiangong-1, după care nava spațială Shenzhou-10 executa un survol (zbor) în jurul stației spațiale, apoi se întoarce și executa andocarea (recuplarea) manuală cu Tiangong-1. Procedura a decurs fără probleme fiind supervizată de comandantul misiunii Nie Haisheng.

Parametri orbitali la 12 iunie 2013: 262 km la perigeu și 315 km la apogeu, înclinația 42,7 grade, o orbită (rotație) completă 90,28 minute. Durata misiuni a fost de 14 zile 14 ore si 29 minute, timpul total cât au stat andocate (cuplate) cele două vehicule spațiale a fost de 12 zile.

La 25 iunie 2013 Shenzhou-10 s-a decuplat de Laboratorul Spațial Tiangong-1 iar la 26 Iunie 2013, a aterizat în zona stabilită din regiunea Mongolia Interioară.

Echipajul Shenzhou-10 la decolare
Echipajul misiunii Shenzhou-10 înainte de decolare.
Lansarea misiunii Shenzhou-10
Lansarea misiunii spațiale Shenzhou-10 cu racheta purtătoare Chang Zheng 2F
Wang Yaping - lecții interactive
Wang Yaping: lecții interactive cu elevii chinezi de la bordul Laboratorului Spațial Tiangong-1.
Aterizare Shenzhou-10 Wang Yaping
Wang Yaping este scoasă din capsula spațială, la revenire din misiunea Shenzhou-10.
Echipajul Shenzhou-10 - aterizare
Echipajul Shenzhou-10 la revenirea pe Terra

 

Nota: Acest articol este proprietatea website-ului Freepedia Edu. Orice preluare se poate face în limita a 350 de caractere cu link către pagina articolului.