Nava spațială Shenzhou-6Shenzhou-6 (SZ-6) - 12 octombrie 2005, misiune cu echipaj uman la bord, taikonauții Fei Junlong și Nie Haisheng.

Racheta purtătoare Chang Zheng 2F (română: Marșul Lung; engleza: Long March 2F) a decolat de la cosmodromul Jiuquan tranportând pe orbită modulul spațial Shenzhou-6 împreună cu cei doi taikonauți care se aflau la bord inginerul de zbor Nie Haisheng și comandantul misiunii Fei Junlong. Decolarea s-a desfășurat normal, nava spațială Shenzhou 6 s-a separat de racheta purtătoare la altitudinea de 200 km, ulterior la 21 de minute de la lansare folosind propriul sistem de propulsie Shenzhou-6 a urcat pe o orbită superioară de la 211 km la 345 km.

Shenzhou-6 a fost compus din trei module: modulul de propulsie, modulul orbital, și modulul recuperabil de întoarcere pe Terra, la data lansării a fost nava cu cel mai mare diametru plasată pe orbită, s-au efectuat pentru prima dată experimente stiințifice cu operare umană de către taikonauți (astronauți).

Taikonauții au îmbrăcat un nou tip de costume spațiale mai ușoare și pentru prima dată au avut acces la modulul orbital unde au putut desfășura experimentele programate. Unele experimente au fost ținute secrete iar presa occidentală a speculat că echipajul a făcut o recunoaștere militară aeriană, probabil că speculațiile sunt false, atât S.U.A cât și Rusia au ajuns la concluzia că recunoașterea aeriană umană din spațiu nu este eficientă, mai ales că China la data respectivă avea pe orbită mai mulți sateliți militari.

Durata misiunii a fost de 4 zile, 19 ore și 33 minute. Reintrarea în atmosferă (aterizarea) a avut loc la 16 octombrie 2005 când modulul de reintrare (capsula de aterizare) s-a decuplat de modulul orbital. Aterizarea a decurs normal capsula aterizând în zona prestabilită din regiunea Mongolia Interioară.

Modulul orbital a rămas pe orbită pentru a fi utilizat în misiunile viitoare pe post de platformă de andocare, la 19 octombrie modulul orbital și-a pornit de două ori motoarele pentru se plasa pe o orbită circulară la o altitudine de 355 km.

Lansarea misiuni Shenzhou 6
Lansarea misiunii Shenzhou 6
Shenzhou-6 simulare lansare
Verificarea sistemelor înaintea lansării
Shenzhou 6 la aterizare
Taikonauții Fei Junlong și Nie Haisheng după aterizare

 

Nota: Acest articol este proprietatea website-ului Freepedia Edu. Orice preluare se poate face în limita a 350 de caractere cu link către pagina articolului.