Lansare Salyut 1 Salyut 1 (română: Salut) a fost prima stație spațială orbitală din istorie, lansată de Rusia (URSS) la 19 aprilie 1971 cu racheta Proton K de la cosmodromul Baikonur. Stația spațială Salyut 1 a fost dezvoltată în cadrul programul militar Almaz, a fost prima stație spațială orbitală care putea susține un echipaj uman de 3 membri.

La 24 aprilie 1971 modulul orbital Soyuz 10 a andocat la stația spațială Saliut 1 având ca obiectiv ocuparea stației cu primul echipaj uman. Prima misiune de ocupare a stației de un echipaj uman s-a soldat cu un eșec, astronauții nu au putut deschide trapa de acces în stația spațială. Misiunea a fost abandonata iar Soyuz 10 a revenit (aterizat) pe Terra în aceiași zi.

A doua misiune de ocupare a stației spațiale a avut loc la 6 iunie 1971, când a fost lansată misiunea Soyuz 11 având la bord echipajul format din astronauții Viktor Patsaev, Georgy Dobrovolskia și Vladislav Volkov. La 7 iunie 1971 Soyuz 11 a andocat cu succes la stația spațială Saliut 1, echipajul a intrat în stația spațială unde au rămas timp de 23 de zile.

La bordul stației spațiale au fost făcute experimente biologice într-o mini-sera „Oaza” unde au fost cultivate plante din specia „Linum usitatissimum”. Au fost primele plante care au încolțit în spațiu. La bordul stației a fost și primul telescop spectral (Orion 1) care a operat în afara atmosferei terestre (pe orbită). În timpul misiuni s-au făcut teste complexe de navigație, de control al orbitei, au fost verificate sistemele manuale și automate ale stației spațiale.

La 29 iunie 1971 după 23 de zile în care Salyut 1 andocată cu Soyuz 11 a efectuat 362 de orbite în jurul Terrei, echipajul a părăsit stația spațială îmbarcându-se la bordul modului orbital Soyuz 11. La întoarcerea pe Terra echipajul a murit asfixiat în urma defectării unei supape de presiune a capsulei de reintrare în atmosferă, capsula de întoarcere s-a depresurizat în faza de aterizare. După acest tragic accident capsulele de reintrare în atmosferă a navelor de tip Soyuz au fost reproiectate.

Stația spațială Salyut 1 avea o greutate de 18.900 kg, o lungime de aproximativ 20 m, un diametru de 4,15 m și un volum presurizat de 99 m3. A fost plasată pe o orbită circumterestră cu apogeul de 222 km și perigeul de 200 km, perioada orbitală de 88 minute și 30 secunde, a efectuat 2.929 de orbite (rotații) în jurul Terrei și a rămas pe orbită 175 de zile.

La 10 octombrie 1971 stația spațială Salyut 1 a fost deorbitată și coborâta (prăbușită) controlat în oceanul Pacific. După 175 de zile pe orbită prima stație spațială din istoria umanității și-a încheiat misiunea.

Prima statia spatiala Salyut 1
Stația Spațială Salyut 1, prima stație spațială din istoria umanității.

 

Nota: Acest articol este proprietatea website-ului Freepedia Edu. Orice preluare se poate face în limita a 350 de caractere cu link către pagina articolului.